Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем града събраха близо 6 тона пластмаса в пролетното издание на кампанията „Книги за смет“

21 юни 2024, 11:47 часа • 657 прочитания

Близо 6 тона пластмаса бяха събрани в първия етап на кампанията „Книги за смет“, който се проведе в общо осем български града – Благоевград, Пловдив, Бургас, Варна, Шумен, Карлово, Казанлък и Русе. Инициативата, при която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга по избор, тази година е посветена на кирилицата и се реализира под надслов „Буквите, които ни свързват“. Есенното издание на мащабния проект ще се проведе във Велико Търново (22 септември) и София (29 септември), а домакин на събитията е най-голямата търговска верига у нас Kaufland.

„Книги за смет“ стартира на 20 април на паркинга на Kaufland в Благоевград, където беше посрещната с огромен интерес от малки и големи и събра над 1 тон пластмаса в рамките на три часа.  През май турнето премина през Русе, Пловдив и Бургас, а през юни опашки от хора очакваха кампанията в Карлово, Казанлък, Варна и Шумен, където най-малкият участник бе само на три месеца.  

Тази година инициативата разшири своя асортимент от книги чрез нова поредица от кампанията „Буквите, които ни свързват“. Всяка книга от нея започва с буква от азбуката, а дизайнът ѝ е дело на художника Филип Попов. Първите пет книги, които бяха раздавани, са „Албена“ (разкази за българската душевност) на Йордан Йовков, „Баба Яга“ (разкази и фейлетони) на Илф и Петров и „Веселият монах“ (сборник с разкази) на Елин Пелин, Горделивият крал (приказки и легенди) и „До Чикаго и назад“ (първият пътепис) на Алеко Константинов. Част от проекта бяха и специално изработени букви, с които посетителите имаха възможност да се снимат.

Лидерът в модерната търговия Kaufland подкрепя за шеста поредна година каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“. Проектът се осъществява с подкрепата на община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив. Събраните отпадъци се рециклират от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете и във фейсбук страницата на инициативата FB/knigizasmet.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес