От ESG куиз до „Закачалник“ – как да направим темата за устойчивото развитие интересна?

988
От ESG куиз до „Закачалник“ – как да направим темата за устойчивото развитие интересна?
Снимка: Freepik.com

Коя е песента с най-голям въглероден отпечатък? Това не е въпрос за 100 000 лв. в „Стани богат“, а един от въпросите в ESG куиза, който Yettel провежда сред служителите си тази година. Целта му е по интересен начин да популяризира темата за устойчивото развитие.

Как една компания ангажира хората си по тази тема, става все по-показателно за това колко добър работодател е. Не случайно това е една от областите, която независимата световна организация Top Employers Institute одитира при сертификацията с Top Employer. Наскоро Yettel стана първият телеком у нас, получил престижния сертификат за високото качество на работодателските си практики, като резултатът, който постига в тази област, е повече от добър – 86,25%.

Какво обаче прави телекомът, за да получи тази висока оценка?

Първото, което прави Yettel, е да намери правилните съмишленици. „Още когато идентифицирахме четирите ключови теми, които да залегнат в стратегията ни за устойчиво развитие, избрахме т.нар. ESG посланици – наши колеги, които не само трябваше да работят по тях и да следят за постигането на заложените цели, но и да популяризират темата сред своите екипи“, разказва Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“.

Следващата стъпка е да отворят темата за още повече хора. „Докато работихме по стратегията, осъзнахме, че за да бъде тя успешна, трябва не само да имаме ESG посланици, но да ангажираме още повече хора и да дадем възможност на всеки, който има интерес, да се включи. Така създадохме ESG Crew – екип от близо 25 доброволци, въодушевени с идеи как да популяризираме темата сред останалите колеги и как да я преведем на достъпен и разбираем език“, продължава тя. Така активностите започват една след друга.

Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“, Yettel

Първо, отправят т.нар. ESG предизвикателство. Общо 130 души, разпределени в 33 отбора, получават различни предизвикателства като например да дойдат пеша на работа, да рециклират или да си приготвят ястие със сезонни продукти – все малки стъпки, с които можем да намалим въглеродния си отпечатък. След това се насочват към темата за кръговата икономика и пестенето на ресурсите. Така организират „Yettel Закачалник“ – инициатива, в която всеки може да донесе неща, които вече не използва, но които могат да са ценна находка за друг. За трите издания, проведени до момента, събират над 800 вещи – от дрехи за деца и възрастни, до играчки и книги, които вместо да бъдат изхвърлени намират своя нов притежател или биват дарени на различни фондации. По същия начин събират и 480 кг. електронни отпадъци – тема, по която от Yettel активно работят. За да я популяризира още повече вътрешно, на всяко тримесечие компанията отличава и магазина, събрал най-много електронен отпадък с помощта на клиентите.

Телекомът активно насърчава и доброволчеството сред своите служители. Редовно те участват в акции по почистване или облагородяване. Създават и поредица от видеа под името Yettel Taxi. Участниците в тях се качват на истински автомобил и докато пътуват, обсъждат различни социални теми като ролята на жените в технологиите или как да приобщим хората с различни възможности.

Доброволци от Yettel

„Да ангажираш служителите с устойчивото развитие не е лесна задача, особено когато са над 1900 души, колкото са в Yettel. Вярваме обаче, че постепенно и с малки стъпки ще достигаме до все повече хора. Да си донесеш дрехата, която вече не носиш, да участваш в куиза или просто да изгледаш видео по темата – нито едно от тези неща не изисква усилия. Въпрос на желание е. Или някой да те запали да участваш. Дори и един човек да сме вдъхновили да направи нещо или да прочете повече по темата, значи сме си свършили работата“, обобщава Маргита.

И усилията наистина дават резултат. По данни от вътрешна анкета, проведена през юли месец тази година, 89% от участвалите в нея казват, че са запознати с темите в стратегията за устойчиво развитие на компанията, а 86% от тях се вълнуват от предстоящите активности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com