Плащало ли е предишното управление завишени цени за ремонт на трите "Спартан"-а?

4958
Плащало ли е предишното управление завишени цени за ремонт на трите "Спартан"-а?
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната е пуснало обществена поръчка за поддръжка на трите самолета C-27J Spartan от състава на ВВС. Целта е да се осигури непрекъснатото оперативно използване на самолетите, не по-малко от 500 летателни часа средно годишно, с минимални срокове за престой на земята поради технически неизправности.

Припомняме, че трите самолета са купени от италианската фирма "Аления Аеронавтика" през 2006 година. Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 91.8 млн. евро, но той бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини.

Освен за военни цели, транспортните самолети се ползват и за спешни полети при донорски ситуации, оказване на международна помощ, а в редки случи дори за държавни визити.

Какво включва поръчката?

Поръчката, пусната от служебния министър Георги Панайотов, включва доставки на части за самолетите, двигателите, техните системи и елементи, както и изпълнение на планове инспекции и сервизни бюлетини.

Изпълнителят трябва да достави и програмни продукти, и необходимия хардуер за обучение на летателен и инженерно-технически състав, както и за други автоматизирани системи за обучение. Според заданието се цели и доставка на контролно-измервателна и контролно-проверовъчна апаратура, необходима за експлоатацията на самолетите.

МО ще ремонтира оградата по границата за 5 млн.лв по поръчка на МВР

Ремонтът на оградата по българо-турската граница, за който служебното правителство отпусна 5 милиона лева на последното си заседание, щ...

Цената, която държавата ще плати, е близо 56 млн. лева, като срокът, в който изпълнителят ще поддържа самолетите е 7 години. Крайният срок за подаване на оферти е 18 ноември тази година.

Разлика в цената

Предишният договор за интегрирана логистична поддръжка на транспортните самолети "Спартан" на българските ВВС е подписан на 30 април 2018 г. от тогавашния министър Красимир Каракачанов. Тогава договорът обхваща период на действие до 16 декември 2021 г. и е на стойност 34 265 094 лева без ДДС. Това означава, че за 1 година поддръжка на самолетите, правителството на ГЕРБ със своя ресорен министър е плащало 11,4 млн. лева. Тогава от Министерството на отбраната дори твърдят, че в хода на преговорите са успели да свалят 22% от първоначалната оферта на "Леонардо" - италианската компания, която печели поръчката. Според специализираното издание "Аеро" поевтиняването се дължи на намаляването на часовете, които се осигуряват годишно – от 600 на 500.

Според сегашната поръчка отново става въпрос за 500 часа годишно, но цената за 1 година е малко над 8 млн.лв. Това означава, че по договора, подписан от Каракачанов, държавата ни е плащала 3 млн. лева повече годишно. Не могат обаче да бъдат проверени останалите детайли в него, тъй като нито договорът, нито поръчката са публикувани на сайта на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество