Плащаме данъци до 28 декември

1658
Плащаме данъци до 28 декември
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Данъци може да се плащат до 28 декември. През последните два работни дни на годината - 29 и 30 декември, банките няма да приемат за обработка бюджетни платежни нареждания. Това се посочва в указание на Министерството на финансите за годишното приключване на банковите сметки на бюджетните организации за 2016 г. Общините, както и всички бюджетни организации, също ще може да плащат данъци най-късно до 28 декември.

В последния работен ден за 2016 г. – 30 декември, бюджетните организации не могат да извършват плащания от левовите бюджетни сметки и левовите сметки за средства от Европейския съюз, гласят още указанията на МФ.

България е с най-ниските данъци в ЕС

България продължава да е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-нисък процент на данъчните приходи спрямо размера на брутния въ...

Средствата, които бюджетните организации са получили от централния бюджет, трябва да бъдат усвоени до 29 декември. Неусвоените пари трябва да бъдат възстановени в централния бюджет до 29 декември. А ведомствата, които не са успели да го направят, трябва да върнат парите най-късно до 31 януари 2017 г. В указанието на МФ специално е посочено, че не се разрешава средства, които трябва да се възстановят в централния бюджет, да се слагат на депозит от бюджетните организации. Освен това министерствата и ведомствата трябва да се въздържат от сключване на договори, предвиждащи авансово плащане, което не е в съответствие с добрата търговска практика и чието изпълнение няма да приключи в рамките на настоящата бюджетна година, посочват от МФ, предаде Стандарт нюз.

В края на годината касовата наличност на бюджетните организации в левове и валута трябва да бъде занулена, като за целта най-късно до 29 декември тя трябва да се внесе по съответната сметка на бюджетната организация. Касова наличност може да остане при извънредни причини като например постъпили в брой суми в последния работен ден на годината.

От МФ обръщат специално внимание на банките, че разпоредители с държавен бюджет като например държавни висши училища, не могат да теглят банкови заеми, освен в строго определени случаи, регламентирани в Закона за публичните финанси (ЗПФ) и Закона за държавния дълг. За да се ограничи поемането на дълг, от МФ препоръчват в случай на отправено от бюджетна организация искане за отпускане на заем, банката да изисква от нея да посочи съответното нормативно основание по ЗПФ, Закона за държавния дълг, Закона за общинския дълг и закона за държавния бюджет. В случай на неяснота дали бюджетната организация има право да изтегли заем, банката може да отправи запитване до МФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com