По-скъпи билети за влак? Ще се продават с нова система

1643
По-скъпи билети за влак? Ще се продават с нова система
Снимка: iStock

БДЖ предвижда няколко нововъведения като въвеждане на мобилно приложение за издаване на билети онлайн, поставяне на вендинг машини за закупуване на билети и други. Логично услугата се очаква да се подобри и билетите да поскъпнат, казва председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" доц. Юлия Варадинова в студиото на Bulgaria on air.

"На база 10-годишния си опит с в момента действащата билетоиздаващата система БДЖ реши да надгради услугата и да въведе изцяло нова система, която да е съвременна, интегрирана и да позволява както нови технологични методи за продажба, валидране, така и да добави нови канали за продажба на билети", информира доц. Варадинова. Билети ще могат да се купуват и от вендинг машини, PDA мобилни устройва и от мобилно приложение.

Тя поясни за приложението, че ще е с функционалност за планиране на самото пътуване. Новата система ще ни свързва с подобни билетоиздаващи системи за всички видове транспорт в страната и чужбина. Освен това ще бъдат закупени 420 броя PDA устройствата, които ще бъдат в кондукторите, като чрез тях пътниците ще могат  да закупят билет включително и чрез ПОС терминал.

Още: БДЖ пуска празничен влак за 3-ти март

Кой ще направи системата?

За билетоиздаващата система е пуснато пазарно проучване в началото на февруари и вече има заявен интерес за участие от 7 български и чуждестранни фирми, съобщи председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". Тя каза, че ще изработят методика по която да оценят фирмите. „Амбицията ни е до края на годината да пуснем новата билетоиздаваща система в пълната ѝ функционалност", обяви гостът.

От август насам са сключени редица договори, осигуряващи по-добри услуги, иформира доц. Варадинова. Закупуване на локомотиви, претапициране на седалки, ремонти на вагони, а в момента текат преговори за закупуване на 50 реновирани вагона.

"Относно поскъпването на билети, в момента се работи. Разработват се различни варианти, прави се ценова политика. Ще има повишаване на цените, тъй като от 2018 г. цените на билетите изцяло не са пипани.“ Тя казва, че изследванията са в посока на ценовата поносимост на клиентите. Имат се предвид повишаване на цените на горивата и инфлационните процеси, съответно и повишаване на качеството на услугата. Тя казва, че не мога да се ангажира с точен процент относно поскъпването.

Още: Пускат бързия влак от Горна Оряховица до Пловдив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com