По заповед на Пламен Георгиев: КПКОНПИ е засекретила незаконно всички решения за отнемане на имущество

7257
По заповед на Пламен Георгиев: КПКОНПИ е засекретила незаконно всички решения за отнемане на имущество
Снимка: БГНЕС

КПКОНПИ е обявила за служебна тайна всички свои решения за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщават от Антикорупционния фонд. Решението е взето през 2018 г. от тогавашния директор на комисията Пламен Георгиев и все още продължава да е в сила. 

Новината стана ясна на заседание в рамките на съдебното дело, заведено от Антикорупционния фонд за това, че им е отказан достъп до решенията на Комисията за предявяване на иск за отнемане на незаконно придобито имущество от 2018 до сега. Делото се разглежда от Административен съд – София-град. Представителите на КПКОНПИ обосновават отказа си със заповед, приета през 2018 година от тогавашния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, подал оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“, започнал с разкрития на АКФ и "Свободна Европа".

Борисов: Подкрепете ПП, ние нямаме от какво да се притесняваме, Рашков с 23 имота да се оправя с КПКОНПИ (ВИДЕО)

ГЕРБ са готови на нови отстъпки, за да намерят диалог с “Продължаваме промяната” и “Демократична България” и да...

Според заповедта всички решения на КПКОНПИ за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество са служебна тайна и не могат да бъдат оповестявани. Нареждането е в нарушение на закона, който не позволява информация да се обявява за служебна тайна за повече от 6 месеца, категорични са от АКФ. "Смятаме, че приемането на подобна заповед е скандално ограничение на правото на обществото да е информирано за дейността на един от ключовите антикорупционни органи в държавата. Тази заповед е приета и в очевидно нарушение на закона", категорични са от фонда.

Дейността по отнемане на незаконно придобито имущество представлява най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове, в пъти повече в сравнение с другите направления от работата на Комисията.

"Заповедта на Пламен Георгиев прави тази дейност напълно секретна. Обществеността не може да се информира за това какви проверки е извършила Комисията, какъв анализ на фактите е направила и до какви правни изводи е достигнала, за да вземе решение за образуване на дело. Тази заповед директно противоречи и на Закона за защита на класифицираната информация. По закон, за да бъде класифицирана една информация като „служебна тайна“, нерегламентираният достъп до нея трябва да уврежда интересите на държавата или друг правнозащитен интерес. Срокът, за който може да бъде отказан достъп до служебна тайна, е ясно ограничен до 6-месеца. Тези законови предпоставки ясно сочат, че целта на закона е ограничаването на достъпа до информация да е винаги конкретно, с оглед особеностите на конкретния случай и срочно (ограничено във времето). В разрез с целта на закона, с със заповедта на Пламен Георгиев се отказва еднократно и завинаги достъп до всички решения на КПКОНПИ, постановени и бъдещи", категорични са от АКФ.

Според тях, информацията за решенията на КПКОНПИ по никакъв начин не уврежда интересите на държавата. "Обратното – тя дава възможност на обществеността да формира мнение за фактите и изводите, въз основа на които КПКОНПИ инициира производства за отнемане на имущество на граждани. По своята същност това е обществена информация, която не може да бъде класифицирана, особено пък безкрайно. Не могат да се възприемат и евентуални доводи за защита на лични данни, доколкото в такива случаи законът допуска тяхното заличаване. Освен това, именно личните данни на засегнатите лица и информация за имуществото им, подлежи на публикуване в Държавен вестник, веднага след образуване на делото, по иск на КПКОНПИ", смятат от АКФ.

Антикорупционната комисия е осъдена да плати 250 000 лв. след загубен процес за конфискация

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е окончателно осъдена да плати над 250 000 лева като разноски по дело за конфискация, което е водила ...

Оттам са категорични, че това е административен произвол, който може да се превърне в прецедент - институциите да последват примера на КПКОНПИ, да обявяват цялата си дейност за служебна тайна и да я скрият от обществото. "Очакваме решението на съда по това дело и се надяваме той да защити правото на обществото да бъде адекватно информирано за дейността на ключовите държавни институции", пишат още от фонда на страницата си във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com