Прогноза за времето - 7 февруари (неделя)

5736
Прогноза за времето - 7 февруари (неделя)
Снимка: iStock/Guliver

С пренос от запад-югозапад през Централна Европа и Централното Средиземноморие, през следващите часове и над България ще достигне сахарски прах, което ще доведе до промяна във вида на небето, а вграждането на този прах в облачността - до оцветени валежи през нощта срещу понеделник. Това съобщи за Агенция "Фокус" Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна. В много райони в равнините и низините видимостта отново ще е намалена, а на отделни места и ще преръмява. По-съществени разкъсвания на облачността ще има главно преди обяд над Югозападна България. Ще духа слаб вятър, който след обяд в източната половина на страната ще започне да се ориентира от югозапад и ще е до умерен. Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°. Дневните покрай Дунав ще са по-ниски: 7° - 9°, в останалата част от страната максималните ще са между 12° и 17°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще продължи да се понижава.

По Черноморието ще е мъгливо, на отделни места с ръмежи. Ще духа слаб вятър от изтокюгоизток, който вечерта ще започне да се ориентира от югозапад, ще се усили до умерен и с него видимостта ще се подобрява. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 14°. Температурата на морската вода е 8 - 9°. Вълнението но морето ще е 1 - 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, на отделни места ще има и слаб валеж от дъжд. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на 1 200 метра ще е около 12°, а на 2 000 метра - около 6°. И през следващите дни до средата на следващата седмица ще се задържи топло за февруари.

В понеделник облачността ще е променлива, по-често значителна и на места в западната половина от страната, а по късно през деня и на изток, ще превали дъжд. По-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област. Югозападният вятър в Източна България и в подножието на северните склонове на планините ще се усили, а привечер в северозападните райони, през нощта срещу вторник - в почти цялата страна, ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен и временно силен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com