Прокуратурата: Лозан Панов внушава, че сме корумпирани

2454
Прокуратурата: Лозан Панов внушава, че сме корумпирани
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отправя несправедливи и неетични внушения за работата на прокуратурата. По този начин той компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия.

Това се казва в позиция на ръководството на прокуратурата по повод писмото на шефа на ВКС до президента Румен Радев, с което иска държавният глава да сформира комисия, която да провери данните около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ.

Роман Василeв определи "ЦУМгейт" като атака срещу Цацаров

Атаката е срещу главния прокурор и срещу прокуратурата като цяло. Ясни са на българското общество и сценаристите, и режисьорите на този...

В позицията си ръководството на държавното обвинение намира за недопустими и неприемливи направените от Панов, като председател на ВКС, внушения за необективна работа на прокуратурата. И цитират кое имат предвид: "породи (се) усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики"; "това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция каквато е прокуратурата…"; "..последвалите действия от страна на прокуратурата...водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм.."; "..страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици"; "институционалното доверие в страната ни е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира".

"Считаме, че с тези публично оповестени твърдения, председателят на ВКС съзнателно представят пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата, колегите ни не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания. По този начин, председателят на Върховния касационен съд компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия", се казва още в позицията.

Ръководството на държавното обвинение оценява твърденията на Панов като необективни и несправедливи. Като аргумент за това то сочи констатации за работата на прокуратурата от своите европейски партньори - "прокурорите се ползват от значителна независимост при работата им конкретните дела"; е "нараснал броят на нови следствени дела и дела, внесени в съд" за корупционни престъпления; са постигнати "трайни резултати" от специализираната прокуратура; се оценява проактивния подход на прокуратурата по "предстоящата мащабна реформа на съдебната карта".

"Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чийто действия изначално окачествява като несъобразени със закона.

Проверка на срещата в ЦУМ все пак ще има

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че е започнал проверка за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя и би...

Ръководството на Прокуратурата изразява уважение към труда на всеки съдия и при никакви обстоятелства няма да си позволи такива квалификации като оценка за работата на българските съдии", изтъква още ръководството на прокуратурата.

Позицията завършва с думите, че използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com