Река Марица е повишила нивото си в максимална степен

11816
Река Марица е повишила нивото си в максимална степен

Активирана е Оперативната система в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения. До компетентните органи са изпратени своевременно предупреждения за прогнозираните валежи и снеготопене, както и за свързаните с това рискове от разливи и наводнения. По данни на НИМХ през последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см. Във водосборите на реките Арда и Върбица, се наблюдава по-съществено покачване със 150-300 см. вследствие на значителните валежи и снеготопенето.

В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда. Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за Черноморските реки.

Водната стихия заля България

На спешния телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения. Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград и Любимец, ...

На 1 февруари т.г. са изпратени писма до областните управители на територията на страната, до Националното сдружение на общините, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР и директорите на четирите басейнови дирекции да бъдат предприети спешни предварителни действия за провеждане на очаквани високи води през язовирите и речните русла. Аналогично предписание е направено и до експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири.

На 3 февруари т.г. са дадени предписания да бъдат предприети мерки за освобождаване на обеми в язовирите от каскада Арда /Ивайловград, Студен кладенец и Кърджали/ чрез работа на вецове и при необходимост чрез отваряне на основния изпускател. Чрез МВнР са информирани и двете ни южни съседки Турция и Гърция за високата вълна по река Марица и за критичното състояние на каскада Арда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com