Рекорден брой глоби за чужденци връчи КАТ на границата

12654
Рекорден брой глоби за чужденци връчи КАТ на границата
Снимка: БГНЕС

От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени. Останалите са напуснали страната, преди глобите им да бъдат обработени, и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят, съобщи 24 часа.

Досега проблемът със събираемостта на глобите на чужденците идваше с обработката на нарушенията. Когато камерата ги заснеме с превишена скорост, тепърва служител на КАТ трябва да свали снимката. След това прави проверка на кого е колата и чак тогава глобата става дължима.

АЗП: Неправомерно се принуждават хората да плащат глоби на границата

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК) за незаконното спиране на границите на България з...

Докато това се случи, повечето шофьори вече са напуснали България, защото преминават транзитно. Друг проблем са тираджиите и автобусните шофьори. Превозните средства не се водят на тяхно име, а санкцията се издава на управителя на фирмата. Така, дори от МВР да успеят да обработят нарушението бързо, то шофьорът ще се размине, тъй като глобата не е записана на негово име.

Така например през 2016 г. от МВР са заснели 28 838 чужденци с превишена скорост, но само 10% от тях са получили глобите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите глоби за над 3 млн. лв. съвсем скоро ще изтече абсолютната давност от 4 години и половина От 2016 г. досега на чужденците са наложени санкции за над 43 млн. лв.

Платени са едва 3 млн. лева. С дължимите от тях пари би могло да се финансират 50% от ремонта на проблемната отсечка на магистрала "Тракия" от Чирпан до Стара Загора, посочват от Института по пътна безопасност.

Според експерти по-голямата част от неплатилите са граждани на Сърбия, Северна Македония и Турция.

"С държавите от Европейския съюз имаме споразумения и изпращаме глобите за скорост. Тамошните власти ги връчват и в голямата си част чужденците ги плащат", обясниха запознати.

Промени: Глоба само с фиш на пътя, при 0,5 промила вземат книжка

Глоба ще се налага само с фиш на пътя, издават от служители на КАТ, който може да се обжалва или плати на 70% в 14-дневен срок. Ако сле...

Всъщност гражданите на съседните на България държави са недосегаеми за нарушения на наша територия.

Скоро обаче със заработването на Единния център за обработка на нарушенията МВР ще успее да си вземе парите и от тях. Причината е, че в центъра само час след нарушението то ще бъде оформяно документално. Така дори транзитно преминаващите ще получат санкциите си на границата, а при следващото влизане ще трябва да си платят, за да не останат без книжка. Очаква се центърът да заработи до 2 месеца.

С нововъведението за проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата пък чужденците вече са платили над 400 000 лв. глоби за скорост от тази година.

С повишения брой връчени санкции се очаква числото да нарасне драстично. Самите проверки на чужди граждани по браздата започнаха 3 седмици след тези за българите - на 24 юни. Справките за хора без българска шофьорска книжка се правят на ръка - в системата се въвежда номерът на автомобила или датата на раждането на човека.

Заради промяната, чужденците вече плащат и фишовете си за дребни нарушения на пътя. Досега, когато ги санкционираха на място, те получаваха фиш. Срокът на погасяването му е 7 дни, след това става акт. Така те имат 37 дни, преди глобата да стане дължима. Мнозина обаче са хванати със стари провинения и са се издължили.

Жалби и съд за МВР министъра и негови подопечни заради събирането на глоби по границите

Общо три граждански дела са заведени срещу решението на МВР да събира несъбрани глоби за пътно-транспортни нарушения на границата, какт...

Проблем остават само актовете. При тях освен парична санкция се отнемат и контролни точки. Глобите обаче стават дължими едва след връчването на наказателно постановление. Такива не се дават на границите. Проблемът обаче ще отпадне с предлаганите промени в Закона за движението по пътищата. С тях всяко нарушение ще се санкционира с фиш, а не с акт.

Глоби за 5,5 млн. лв. са връчили от МВР на шофьори по границата. Проектът стартира на 3 юни на ГКПП Калотина. Две седмици по-късно подобни проверки започнаха и на пунктовете във Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово.

Те се извършват автоматично. Граничарите прекарват през машини личните документи на хората в колата. Ако излезе, че има задължения към КАТ, прегрешилият шофьор отива на друго гише. Там пътните полицаи или му издават невръчен електронен фиш, или му казват каква неплатена глоба има. Тъй като за неплатени глоби се взема книжката, шофьорите масово се възползват от ПОС терминалите и плащат задълженията си. Така вече са погасени глоби за над 500 000 лв., а почти 99% от всички длъжници плащат на място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com