X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Жалби и съд за МВР министъра и негови подопечни заради събирането на глоби по границите

6394
Жалби и съд за МВР министъра и негови подопечни заради събирането на глоби по границите
Снимка: БГНЕС

Общо три граждански дела са заведени срещу решението на МВР да събира несъбрани глоби за пътно-транспортни нарушения на границата, както и за изпълнението му.

Делата са заведени чрез адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко." от физическо лице. Те са пред Върховния административен съд (ВАС), Административен съд София-град (АССГ) и Административен съд – Благоевград, съобщава Lex.bg.

Независимо дали си шофьор или пътник, на границата може да ти вземат шофьорската книжка

Опасността да не преминете границата е само ако имате неплатена в срок глоба и сте шофьор, проверен на границата. Ако сте пътник, няма ...

Исковете са защото след над един месец от обявеното решение, няма промени в приложимата нормативна уредба, няма и възможност публично да се проверят актовете на МВР по отношение на вземането и изпълнението на решението. Според жалбите, това пряко ограничава и затруднява правото на свободно движение на десетки хиляди граждани, желаещи да пътуват в други държави от ЕС.

И по трите дела срещу граничните проверки за неплатени глоби към КАТ защитата стъпва на практиката на Европейския съд – Решение от 4 октомври 2012, Дело C-249/ 11, Христо Бянков срещу Главен секретар на Министерство на вътрешните работи, Решение от 10 юли 2008, Дело C- 33/ 07, Jipa, Решение от 27 април 1989, Дело 321/87, Commission of the European Communities v Kingdom of Belgium.

Първото дело е преди АССГ (Вх. № 19757/ 01.07.2020 г.) и е срещу вътрешния министър Младен Маринов, директорите на граничната и националната полиция и началника на ОДМВР-София. От АССГ се иска да установи, че те нямат правото да извършват и да възлагат системни проверки за невръчени и неплатени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата при преминаване през ГКПП.

В иска се изтъква, че подобни проверки накърняват правото на свободно движение на хора в рамките на Европейския съюз, закрепено в чл. 21 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС). Те противоречат и на Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства (ЗВПНРБГЕСЧТС), и на Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно правото на граждани на съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки, както и на правото на свободно придвижване по чл. 35 от Конституцията.

Примерът, с който се защитава тезата, че има нарушение, е следният: "По същия начин на границата може да се въведе и проверка за всякакви други глоби, неплатен данък сгради, данък общ доход, местни данъци и такси и какво ли още не, вследствие на което човек да стои дни наред и да плаща глоби и данъци, ако разполага със средства. Ако не разполага – просто няма да може да премине границата".

Ако си с неплатени глоби към КАТ, ще имаш проблеми - ето какви

Ако на границата те спрат заради неплатени глоби поради нарушения на пътя, ще можеш да платиш на място благодарение на специална &ndash...

Искане за преустановяване на неоснователни действия

Следващият път на защита е чрез искане за преустановяване на неоснователни действия на администрацията на основание чл. 250 АПК. Административният съд в Благоевград е сезиран с искане да разпореди преустановяване на неоснователното извършване на проверките при преминаване през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Илинден-Ексохи". По него вече е образувано административно дело № 575/2020 г.

По закон при такова искане съдът следва незабавно да изиска от МВР данни за основанието на извършваните действия, след което да се произнесе в най-кратки срокове.

В искането се изтъква, че съгласно АПК всички действия на администрацията следва да се основават на закона или на административен акт. А системното провеждане на проверки на границата за неплатени глоби и невръчени наказателни постановления и електронни фишове и то точно когато българските граждани преминават в друга държава от ЕС, не е основано нито на закона, нито на административен акт – бил той общ или нормативен.

Пред съда адвокатите се позовават на практиката на СЕС, според която ограничение на свободното движение на хора, което не е обусловено от гражданството, не може да се прави с икономически цели.

МВР се хвали с връчени фишове и глоби за 1,5 млн. лева на границата

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби заради Закона за движение по пътищата за над 1,5 мл...

Жалба срещу нищожен административен нормативен акт на министъра

Към всичко това се добавя и жалба до ВАС (Вх. № 9310/ 03.07.2020), с която по реда на чл. 185 и сл. АПК се иска да бъде прогласена нищожността на неизвестния акт на министъра на вътрешните работи, с който са променени редът и организацията за осъществяването на граничен контрол при преминаването през ГКПП чрез въвеждането на проверки за невръчени и неплатени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП.

В жалбата до ВАС се изтъква, че извършването на граничните проверки, които засягат правата и интересите на неопределен и неограничен брой адресати и имат многократно действие, неминуемо е свързано с издаването на подзаконов нормативен акт, който предвижда проверките да се извършват точно на граничните пунктове и точно когато българските граждани преминават в друга държава-членка на ЕС. В случая обаче, ако има такъв, той е издаден в устна форма или под формата на необнародвана инструкция, което води до нищожността му.

Сега предстои трите съдилища да образуват дела (това в Благоевград вече е факт) и да ги насрочат.

Още: "От КАТ де факто подсказаха как с неплатени глоби може да не ти вземат шофьорската книжка на границата"

АЗП: Неправомерно се принуждават хората да плащат глоби на границата

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК) за незаконното спиране на границите на България з...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com