Силен вятър възобнови огнища в Рила

3691
Силен вятър възобнови огнища в Рила

Продължават действията за овладяване на пожарите на територията на областите Кюстендил, Бургас, Ямбол, Хасково и София. Силният вятър е разпалил отново огнища в местността "Бели бор", а огнената стихия края ямболските села Раздел и Вълча поляна е обхванала над 10 000 дка.

Поредна тежка нощ за огнеборците в страната. За последното денонощие служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 320 сигнала за произшествия, напълно погасени са 265 пожара. Нови 28 огнища са възникнали само в първите 6 часа на днешния ден. Към момента на територията на страната има действащи 12 пожара, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Няма опасност за бургаските села Вълчиново, Синьо Камене, Сливово и Гранитец. Пожарът е локализиран на площ от 80 000 дка. Освен пожарните екипи в ликвидирането на огнената стихия участват служители на Горското стопанство, на община Средец, военнослужещи и доброволци от местното население.

Продължава гасенето на огъня в борова и широколистна гори и сухи треви между ямболските села Раздел и Вълча поляна, община Елхово. На мястото на пожара работят 6 пожарни екипа с 30 огнеборци. Днес в гасителните действия ще се включат полицаи, военнослужещи, служители на Гранична полиция и на местното Горското стопанство. Помощ на наземните екипи ще бъде оказана и от два хеликоптера на ВВС. Огнената стихия се развива на площ от над 10 000 дка. Вчера вечерта борбата с огъня се включи и тежка техника, осигурена от ТЕЦ "Марица-Изток".

Силен вятър е възобновил отделни огнища от северната част на пожара в местността "Бели бор" в Рила планина. Дежурните групи през нощта са успели да ограничат развитието му. Днес там ще гасят 170 пожарникари, войници, горски служители и служители на националните паркове. 110 от тях са в северния участък, останалите - по южния периметър на пожара. В района на пожара има противопожарна техника, булдозер, с моторни триони ще се проправят ивици. В готовност е да се включи и летателна техника в гасенето.

Продължат действията по ограничаване и ликвидиране на възникналия вчера пожар в сухи треви и борова гора в землището на село Драгоил, местността "Байршиева чука", община Драгоман. На място са два пожарни екипа, горски служители и 20 човека местно население. Огънят е обхванал площ от около 200 дка.

Локализиран е огънят в сухи треви и храсти край хасковското село Брягово. Стихията е обхванала 3000 дка. Няма непосредствена опасност за хората от населеното място и тяхното имущество.

Редактор: Георги Иванов

Пожарът между Раздел и Вълча поляна обхваща вече над 12 000 декара

Продължава борбата с огъня между елховските села Раздел и Вълча поляна. Огънят обхваща над 12 000 декара. Няма опасност за близките нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...