Синдикати поискаха признание, а не наказание за работата на полицаите в Харманли

1196
Синдикати поискаха признание, а не наказание за работата на полицаите в Харманли
Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) поиска "признание или поне публична благодарност" за действията на полицаите по време на бунта в бежанския лагер в Харманли. В открито писмо, разпространено до медиите, от организацията изказват недоумението си от разследването на някои служители на реда за превишаване на правомощията им.

Недоволството в центъра за настаняване на мигранти избухна в четвъртък и бе породено от поставянето под карантина на лагера. До крайната мярка се стигна след притеснения от разпространение на зарази.

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за 18 души заради безредиците в Харманли

Районна прокуратура-Харманли внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18 лица,...

Бунтът ескалира късно вечерта и това наложи влизането на полиция и жандармерия в лагера. Използвани бяха водни оръдия и халосни патрони. Още на следващата вечер десетки бежанци се оплакаха от полицейско насилие и прокуратурата започна разследване веднага.

"Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение. Липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват никого от нас", пише в писмото на полицейския синдикат.

Според тях образуването на досъдебно производство срещу служителите на реда "е лишено не само от смисъл, но и противоречи на Закона за МВР, касаещ физическата неприкосновеност на полицаите".

От синдиката припомнят, че служителите на МВР са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона при изпълнение на служебните си задължения.

Директорът на бежанския център в Харманли: Пречката да затворим са човешките права

Хората, които търсят закрила, не се третират като престъпници и затова регистрационно-приемателните центрове са от отворен тип. Пречкат...

"При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, полицаите ще се замислят дали няма да станат "клиенти" на прокуратурата", предупредиха от СФСМВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com