Скандални дела,ощетяващи хазната на Община Варна

13508
Скандални дела,ощетяващи хазната на Община Варна
Снимка: БГНЕС

Сигнал до Окръжна прокуратура е внесен от община Варна, свързан с ремонта на СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“.

Причина за това са констатирани нередности в доклад на АДФИ, съобщи кметът Иван Портних. „Очакваме решение на компетентните органи, защото случаят касае европейско финансиране“, каза той.

Искат паспортизация на всички паметници на културата във Варна

Да бъде направена паспортизация на всички сгради паметници на културата във Варна - по тази идея работи общинската администрация на мор...

Кметът даде и други примери за начина, по който са се разходвали парите на варненци по време на предходното управление. Обявени бяха скандални резултати от дела, водени срещу общината за обезщетения за ползване на реституиран имот на ул. „Шейново“ 18, в който се намира детска градина „Теменужка“. Сагата започнала през 2008 г., когато собствениците – „БГ Маркет“, започнали дела срещу община Варна.

Изходът от първото дело  коствал на местната хазна 1 019 739 лв., платени в края на 2012 г. - началото на 2013 г. От тях  370 470 лв. е обезщетението на собствениците, заради това, че общината ползва базата като забавачка. Остатъкът – около 330 000 лв., са съдебни разноски и адвокатски хонорари по делото.

„Възражения срещу прекомерността на хонорарите от тогавашния юридически екип на общината няма. Още по-необясним е фактът, че въпреки загубата на делото, община Варна не сключва договор за ползване под наем на имота. Затова схемата се повтаря още веднъж“, разказа кметът.

Следва второ дело срещу общината, заведено от собствениците – отново по същия казус. Този път за ползване на базата през периода  2009 до 2012 г. Искът пак е за обезщетение.

Варненският кмет глоби сметопочистващите фирми с близо 90 000 лв.

Санкции за близо 90 000 лева е наложила община Варна на сметопочистващите фирми в града до края на декември миналата година, съобщи кме...

В края на януари т. г. община Варна е осъдена на последна инстанция да плати общо 1 920 000 лв., от които 964 370 лв. обезщетение за имота, 150 663 лв. лихва, 517 000 лв. разноски и адвокатски хонорари.

„Така сумарно - само от лихвите и адвокатските хонорари, общината е изгубила една детска градина и половина“, коментира кметът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com