ВиК секторът – на гол тупан чифте регистър

5508
ВиК секторът – на гол тупан чифте регистър
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Да започем по британски, учтиво, с добрата новина: Готви се Единна информационна система за ВиК услугите и регистър на асоциациите и ВиК операторите. Тя ще дава информация за развитието на предоставяните услуги, техните цени и всякакви други данни, свързани със сектора. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предостави вчера за обществено обсъждане наредбата за създаването на системата. Тя ще осигурява и публичен достъп до информация за основни показатели, одобрени в бизнес плановете на ВиК операторите, сред които и тези за намаляване на загубите на вода. Ще се вписват и базови данни за населените места, административни граници, водни обекти, растерни данни, транспортна инфраструктура, специализирани данни съгласно Закона за водите, както и проекти за планиране и развитие. Ще има и информация за общините в асоциациите и обслужваното население, документи от общи събрания, както и решения на министъра на регионалното развитие и благоустройството

Достъп до публичната информация в системата и регистъра ще има през интернет страницата на министерството. Проектонаредбата регламентира условията и редът за създаване и поддържане на системата, необходимите за това обществени отношения, както и механизма за поддържане на актуална информация за развитието на ВиК услугите в страната. По замисъл с приемането и прилагането ѝ трябва да се осигури прозрачност при предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги в страната, се посочва се в мотивите към наредбата, публикувани заедно с нея на страницата на МРРБ.

С други думи, когато регистърът заработи, потребителите ще могат да следят от причи поглед как ги дерат ВиК дружествата, колко се е влошило качеството на водите у нас и как в реално време нарастват загубите на вода от неизброимите аварии, течове и пробойни както в инфраструктурата, така и в системата.

И така плавно преминаваме към не особено добрата новина, която и без това си знаем, и то от години:

Водата в България е скъпа и продължава да поскъпва по всевъзможни и необясними за потребителите начини, но за сметка на това не подобрява качеството си.

"Със Закона за изменение и допълнение на Закона за водите (ЗВ) в сила от 24.09.2009г. (обн. ДВ бр. 47 от 2009 г.) е създадена нова глава 11а, в която се съдържа раздел V „Единна информационна система за ВиК услуги. Регистър на асоциации по ВиК и на ВиК оператори“. Така започва нарочният доклад на заместник-министър Николай Нанков до неговата началничка министър Петя Аврамова, с който обяснява нормативната нужда от регистъра и стореното от работната група по проектонаредбата.

След традиционната порция слухове за нови поскъпвания на водата в цялата страна, отново се чуха гласове за нуждата от нов закон за ВиК. От МРРБ обещават, че ще го има още от зимата на 2018-а. Това лято синдикатите настояха за гаранции за обществената собственост в сектора. „Въпреки изявления на управляващите, че нямат приватизационни намерения, остават съмнения, че това е поредният сектор, от който

Половината селища в Бобов дол нямат вода

Половината селища в община Бобов дол близо седмица са без вода. Причината са многото аварии по износената ВиК мрежа - над 20, съобщи за...

държавата може да абдикира поради несправяне със задачите. По-лош от държавния монопол е само частният монопол“, заяви пред журналисти през юни зам.-председателят на браншовата синдикална федерация към КНСБ Евгени Янев. В законодателната програма на правителството е залегнало такъв закон да бъде внесен в парламента през октомври, но до момента обсъждането му не е започнало дори на ниво работни групи. На сайта на министерството например няма такъв проект.

Освен за нов закон, работещите в сектора настояват и за нов регулаторен механизъм, тъй като считат, че сегашният не работи. В средата на 2019 г. половината ВиК дружества са без одобрени бизнес планове, въпреки че регулаторният период е бил преполовен, показва справка на КНСБ. Единственият частен концесионер в сектора – „Софийска вода“, успява съмнително бързо да си издейства от КЕВР увеличения на цените, твърдят още синдикатите.

"Koнцесиoниpaнeтo нa BиK услyгaта в мoмeнтa нe e актyaлнo. Bъвeждaнe нa пpaг нa coциaлнa пoносимocт oт 2,5% oт cреднoмeceчния дoход нa дoмaĸинcтвaтa, cъздaвaнe нa вoдни пoмoщи, paздeлянe нa peгyлaтopния opгaн ДKEBP. Щe се въвeдe фиĸcиpaн ĸoмпoнeнт в цeнaтa нa пpeдocтaвянaтa BиK ycлyгa, ĸoятo ce фopмиpa нa бaзa paзxoдитe зa дocтaвянe нa питeйнa вoдa и oтвeждaнe и пpeчиcтвaнe нa oтпaдъчни вoди", сподели идеите на министерството зам.-министър Николай Нанков на дискусия на тема „Зa ycтoйчивo paзвитиe нa BиK ceĸтopa и дocтoйни paбoтни зaплaти нa paбoтницитe и cлyжитeлитe“, проведена това лято. Тъкмо на тази дискусия се разбра, че търпението на работещите в сектора е на привършване - заплатите в него са с около 40% по-ниски от средната за страната, което води до демотивацията и напускане на кадри. Има и дружества, които ни доставят вода, където вече не работи нито един инженер, а средната възраст на персонала е над 51 години, съобщиха тогава от КНСБ настояха за 15% увеличение на заплатите във ВиК сектора.

Пак по това време (юни т.г.) и министър Петя Аврамова спомена, че „вeчe имa кoнцeпция зa нoв зaкoн зa ВиК“ Тя кaзa това във Варна при участието си в cрeщa-диcкуcия "Oбрaзцoвa oбщинa". Предстояло създаване и на нарочна работна група, която да го подготви.

Министерството на околната среда и водите ще отдели 95,5 млн. лв. за ВиК - Русе

„Водоснабдяване и канализация“ ООД - Русе получава безвъзмездна помощ в размер на 95,5 млн. лв. по Оперативна програма &bdq...

Цитираме изявления от юни, защото до момента (септември) няма нищо ново по въпроса. Няма и проектозакон. Секторът е все така недофинансиран, а ценообразуването – все така неясно. Подхвърля се и възможно решение, което би позволило на дружествата леко да се стабилизират – таксата за водовземане на се прехвърли към тях. Тя е в размер на 2 стотинки за куб.м. и сега отива към бюджета на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Синдикатите предлагат още проблемът с неплатените задължения към ВиК да се реши с въвеждането на водни помощи чрез ваучери за енергийно бедни граждани. Един ваучер трябва да отговаря на минималното потребление на човек на месец, което е 2,8 кубически метра при средна стойност 2,59 лв. за куб.метра .Потенциалните получатели на помощите са около половин милион души, за което ще са необходими около 50 милиона лева. В момента около 15% от населението на страната изпитва трудности да си плати сметките за вода по изчисления на КНСБ.

Факт е, че и платежоспособните потребители получават неприятна изненада с изравнителните си сметки за вода всяко тримесечие. Тогава се начисляват разликите между основния водомер във входа и всички останали. Изравнителните сметки приличат на ритуално рязане на глави, ако някой не си е дал показанията, или е без водомер. Ако имате съмнения, че водомерът ви навърта нереални сметки, имате право да го тествате, обикновено в дружество, свързано с вашия ВиК оператор. Така че, ако желаете, жалвайте се на екзекутора си. Факт е, че държавата още не е измислила начин сметките за вода да се разпределят по-спаведливо.

И като сме тръгнали да си казваме ВиК кривиците, да си припомним лансираната преди няколко години такса „солидарност“. Тя, по сметки на Министерството, трябваше да попълни дефицит от около 8 млн. лв. от загубите на вода. Идиотското предложение гражданите да плащат за течовете по вина на дружествата дори беше курдисано в черновата на поредната водна стратегия и предвиждаше да се плащат по 10 стотинки отгоре на всеки кубик. Будното гражданство обаче възропта и предложението беше смотано под килима.

И нека да преминем, вече не толкова плавно, към съвсем лошата новина, под формата на официална статистика: България е на първо място в ЕС по загуби на вода – 60%. Загубите само в София са 50 на сто, макар че концесионерът „Софийска вода“ обещава, че ще ги сведе до 37,8% до 2021 година. И за десерт – още едно, засега неофициално намерение на МРРБ цената на водата да се вдига автоматично с всяко повишение на минималната работна заплата. Това, твърдят наши източници, е един от вариантите, обсъждани във все още несбъднатия проектозакон за ВиК. Да не гадаем с колко реципрочно на минималната заплата ще расте цената на водата.

Неведоми са помислите на ресорното минисерство. И за капак на всичко да припомним проучването от тази година на „Активни потребители“ - в половината български градове качеството на водата е влошено. Остава ни само да чакаме лелеяния регистър да можем да видим в реално време къде водата е шурнала неконтролируемо и къде е станала кално кафява. И да пием по една студена вода. Ако има.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com