Властта: Подмяна на Ботев и Левски е заплаха за националната сигурност

12868
Властта: Подмяна на Ботев и Левски е заплаха за националната сигурност

Темата около скандалните идеи за преразглеждане мястото на Васил Левски и Христо Ботев в учебниците бе подета от властта днес.

След изключителен обществен отзвук и недоумение относно докладите на Косията срещу дискриминацията, правителството обяви, че ще разглежда като заплаха срещу националната сигурност опитите за подмяна на историята.

"Министър-председателят разглежда образованието и науката в България като елемент на националната сигурност. Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", декларира министърът на образованието Сергей Игнатов на поредната извънредна пресконференция.

Божидар Димитров: Вън, написалите анализите за Ботев и Левски

Хората, написали анализите за Ботев и Левски, трябва незабавно да бъдат уволнени или да бъдат подканени да подадат оставките си. Това...

Кабинетът "Борисов", тоест цялото правителство, е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на дискриминация или политическа коректност, продължи с обяснението Игнатов, след като подчерта, че прави изказването си по поръчка на министър-председателя.

Министърът посочи, че има много коментари през последните дни. Той увери, че нито Христо Ботев, нито Васил Левски ще бъдат извадени от учебниците и майките могат спокойно да пращат децата си на училище.

"Смятам за гавра с нашето минало такива предложения като това, че Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работата. Това е абсолютна гавра, защото благодарение на това, което се случи през 19 в. Беше изградена Третата, съвременната Българска държава”, каза министърът. Игнатов нарече гавра и предложенията, свързани с корекция на българския фолклор и българската литература в българските учебници.

Той увери, че няма да има никаква промяна в това отношение в учебниците.

Да превърнем провокацията в оръжие

Навярно за последните два дни, ако не сте знаели, сте научили за съществуването на КЗД, или така наречената Комисия за защита от дискри...

"Многократно вече сме заявявали, че промяната ще е в друга посока – на едно по-прагматично образование. България е възникнала преди повече от 1300 години. Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение”, посочи Сергей Игнатов.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com