За година бежанският поток към България се е увеличил двойно

5615
За година бежанският поток към България се е увеличил двойно

Потокът от сирийски бежанци към България се е увеличил двойно в сравнение с миналата година. За криза в момента не може да се говори, но страната ни трябва да се подготви, призовават от ООН. Два милиона сирийци са напуснали страната си от началото на конфликта досега. Един млн. от тези бежанци са деца, а 750 000 от тях са на възраст под 11 години – цитира статистиката Борис Чеширков, който работи в българския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Пред БНР той каза, че отделно от тях над 2,5 млн. сирийци са вътрешно разселени в своята страна, което означава, че те дефакто са бежанци, само че не са пресекли международна граница. Каква част от тях би решила да напусне държавата в бъдеще, ако ескалира конфликтът, не можем да кажем със сигурност.

1 млн. деца са избягали от Сирия заради войната

Броят на децата, избягали от разкъсваната от гражданска война Сирия, достигна 1 млн. Два милиона души пък са бежанци вътре в собствен...

"Тези, които напускат територията на Сирия, се насочват най-често към Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече отиват и в Европа, предимно в Германия и Швеция. Ситуацията е динамична", казва Борис Чеширков и заяви, че по 7-8 хиляди сирийци на ден напускат страната. "Засега към България за бежанска вълна не може да се говори, но ако се случи, страната ни няма къде да настани такива хора. Сегашната ситуация изисква да се разкрият нови места, тъй като центровете вече са запълнени от държавната агенция. Те работят над техния капацитет. Даже общи помещения са превърнати в общежития", допълни той.

През първите седем месеца на тази година в България са пристигнали 2300 бежанци от Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com