За мястото на гласуване ще се информираме със SMS

2074
За мястото на гласуване ще се информираме със SMS
Снимка: iStock/Guliver

Като алтернативен начин да научим къде ще гласуваме, би трябвало да получим информация чрез телефон и SMS. За целта държавното дружество „Информационно обслужване“ възлага обществена поръчка за услугата, чрез която българските граждани ще се информират за мястото им на гласуване при изборите за народни представители, президент и вицепрезидент, става ясно от негово обявление.

Прогнозната стойност на поръчката е 60 400 лв. с ДДС, като услугите трябва да обезпечават няколко възможности.  

Едната е чрез позвъняване на единен номер за цялата страна (080014726) от фиксираната телефонна мрежа. При набиране на номера автоматизирана система подканя гражданина да въведе тонално ЕГН. С полученото ЕГН се оформя Интернет заявка по защитен канал до сървъра на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГД ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за номера на секцията. След като от ГД ГРАО се върне номера на секцията, се намира съответствието между него и предварително записаното гласово съобщение с адреса на тази секция. Системата съобщава намерения адрес по телефона. Предварително е необходимо гласово да се запишат адресите на всички секции, за да може в по-късен момент системата да възпроизвежда съответния адрес на секцията и да го съобщи на гражданина. В случаите, когато гражданинът не желае да бъде обслужван автоматизирано, системата пренасочва разговора към оператор, който обслужва гражданина и го информира за номера на секцията му и мястото на гласуване, като за целта използва сайта на ГД ГРАО.

Вторият вариант е чрез изпращане на SMS. Изпратеното кратко съобщение трябва да съдържа 10 цифри – ЕГН. Системата връща SMS и/и SMS-и с информация за номера на избирателната секцията и нейния адрес. Текстовото съобщение, което изпраща избирателят, трябва да е до единен кратък номер за всички мобилни оператори и да е на стойност до 0,25 лв. без ДДС.

Третият е чрез позвъняване от мобилен телефон. Желателно е номерът да е същият, както предишните два начина. Услугата трябва да е аналогична, както при позвъняване на 080014726. Цената на обаждането трябва да е без добавена стойност, съгласно абонаментния план на клиента на съответния мобилен оператор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...