X
 
 

Пет години в Стара Загора не са вдигани данъци и такси

1120 0
photo of Пет години в Стара Загора не са вдигани данъци и такси
Снимка: община Стара Загора
Пет години в Стара Загора не са вдигани данък сгради, такса смет, както и другите такси, които общината събира.

Това стана ясно от публичния отчет на градоначалника Живко Тодоров.
„Макар с всяка изминала година да има леко повишаване в социалния статус на хората, но ако ние, пропорционално на това, повишаваме данъците, ще изядем това повишение, което хората получават като заплати, пенсии и каквото и да е“, посочи кметът. 
Според него това не е най-добрата политика, защото всяка община иска повече приходи, но те се съобразяват със социалния статус на хората. 
Даде и примери за сравнение при данъка на сградите в по-големите градове: Благоевград - 1,9 промила, Бургас - 1,75 ‰, Варна -2 ‰, Велико Търново - 2,5 ‰, Видин - 1,2 ‰, Враца - 1,5 ‰, Пазарджик - 1,7 ‰, Пловдив - 1,8 ‰, Столична община - 1,875 ‰, Ямбол- 1,98 ‰, Стара Загора - 1,45 промила. 
Стара Загора се гордее и с ниска такса смет – 3,5 ‰. За сравнение в Столична община тя е 10 ‰.
„Ние сме се лишили от едни приходи, но сме дали възможност на хората, които работят в Стара Загора, да запазят тези приходи за себе си и да ги похарчат както решат“, посочи Тодоров.
За сметка на това общината работи много по-активно за привличане на външен ресурс, основно от европейските фондове. През настоящата година са привлечени над 100 млн. лева за подобряване на градската среда и жилищата.  
По националната програма за енергийна ефективност са санирани 75 жилищни сгради. По думите на градоначалника почти няма фирма в града, която да не работи по санирането. В процес на изпълнение са още 35 сгради. Каза, че цените  са едни от най-ниските, но е постигната относителна стабилност – добра цена спрямо добро качество.   
В 2016-та е бил решен един от най-тежките казуси в града – проведеният референдум за бъдещето на кв. „Бедечка“, тъй като касае около 300 декара земя. По плана на общината там е трябвало да се застрои, но след острата реакция на част от населението, от администрацията организирали местно допитване. Резултатът от него е, че мнозинството е на мнение мястото да бъде паркова територия. А на хората, които искат да строят там, ще им се даде алтернатива. 
И алтернативата я има. От Министерството на отбраната прехвърлят имоти на общината близо до данъчното, срещу новия мол. „Ние ще придобием имоти, които ще дадем на онези собственици в „Бедечка“, които искат да заменят свой имот за нов. Така ще им дадем възможност да строят, да не се секат дървета и да се наруши целостта на парка“, каза кметът. 
Пред присъстващите, сред които областният управител Гергана Микова, народни представители, кметове на общини, общински съветници, ръководители на различни институции и граждани, Живко Тодоров представи изпълнението на най-важните инфраструктурни проекти през годината.
Разказа и за разработените проекти, които предстои да се изпълнят. В това число са проект за центъра на Стара Загора, обновяване на парк Аязмото, за разширение на парк Артилерийски, моста над ЖП-прелеза и др. 
През 2018 г. предстои да бъде обявен конкурс за изграждане на голяма спортна зала.
Местната управа ще продължи да работи за обновяване и модернизиране на учебните заведения. Обект на интервенция сега са Търговската гимназия, Ветеринарния техникум, СОУ "Железник", Девето основно училище „Веселин Ханчев“, СУ "Иван Вазов", ГПЧЕ "Ромен Ролан", ОДЗ "Звънче", ОДЗ "Звездица". 
Градският транспорт е обновен с нови автобуси и тролеи при запазена цена на билета – 1 лев. Нужна е само автоматична система за таксуване, което ще бъде уредено с проект през следващата година. 
Ще бъдат монтирани също нови интелигентни светофари и видеонаблюдение.
Още този месец ще бъдат инсталирани камери на 15 места, които да следят преминаващия трафик. 
„На нашите депутати разчитаме да прокарат една поправка в закона - това е общините да могат да глобяват по Закона за движение по пътищата. Много хора ще кажат, че ние го искаме, за да събираме приходи. Не е това целта“, подчерта градоначалникът. 
По думите му поставянето на  „гърбици“ на толкова много места не е решение. „Затова си има измислени начини за контрол - с камери и санкции. Какво по-добро от това да се даде на общините възможност да глобяват по ЗДвП, ние да предложим на ОбС да отпусне 100 000 лева да поставим няколко камери на ключови кръстовища, за да контролираме скоростта“, посочи Тодоров.
 
В прехвърлената на общината сграда на метрологията ще се изградят 70 социални жилища
В момента там разполагат с над 700 общински жилища, но разпръснати в целия град и контролът е изключително затруднен. „Вие си представете как тези 730-740 апартамента някой може да ги контролира. В годините почти всички са разграбени. Самите хора, които ги обитават, са с нисък социален статус. Въпреки че между тях има много добросъвестни хора. Но има такива, които вземат общинско жилище, след няколко дена я няма дограмата, казанчета, батериите на чешмите - всичко е изнесено. Ние няма как да се борим с тази вандалщина“, обясни той.
Затова решението на местната управа е да се създават сгради за социални жилища. В тях ще се назначава домоуправител, който знае във всеки момент кой от наемателите не плаща, къде има вандалски прояви и недобросъвестните ще бъдат гонени веднага. 
Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално