Проект за 10 990 евро реализира старозагорската детска градина „Светлина”

3837
Проект за 10 990 евро реализира старозагорската детска градина „Светлина”
Снимка: Община Стара Загора

Нов проект, финансиран с 10 990 евро по програма Еразъм+, Ключова дейност 1, започва да реализира старозагорската Детска градина (ДГ) N 10 "Светлина". Проектът е спечелен пред Центъра за развитие на човешките ресурси и по него са заложени дейности, насочени както към децата, така и към квалификацията на персонала на детското заведение, съобщи директорът Йоанна Димитрова.

Предвидените дейности по проекта „Играта в предучилищна възраст - образователни, социални и емоционални ползи" ще бъдат част от ежедневната работа в градината и ще продължат да се прилагат и след неговото приключване. Малчуганите ще участват в иновативни игри и авторски игри за екологично възпитание, което е сред приоритетите на ДГ "Светлина", чрез които ще се допълва и разнообразява престоят на децата в градината и ще се усъвършенства процесът на обучение и възпитание. Сред целите, които трябва да се постигнат, е чрез игри у децата да се формират диалогично-комуникативни умения, умения за сътрудничество и нравствени модели за поведение, както и да бъде насърчаван творческият им капацитет.

Според Йоанна Димитрова "игровата структура приканва учителите и децата да инициират и поддържат определена степен на игривост, закачливост в цялостното образование на детето и така игривостта става характеристика на взаимодействието между възрастния и детето“. Играта, като фокусен център на проекта, ще бъде използвана и за преодоляване на агресивното поведение, за формиране на емпатия и за развитие на уменията за наблюдение и слушане. По този начин с различни игрови дейности децата ще бъдат приобщавани към света на възрастните, ще придобият основни знания за други езици, страни и култури. С игри, пресъздаващи празнично-обредната система на българите, ще се запознават с българската национална духовност и традиции, с празничния календар и характерни традиции за Стара Загора и региона.

Проектът предвижда с езикови курсове и с практически дейности за планиране на образователния и възпитателния процес да се повишава квалификацията на персонала на ДГ „Светлина“. Не са забравени и дейностите, които са част от визитката на детското заведение - съвместната работа с родителите и общността. За укрепването на тези връзки в проекта са включени нови дейности, чрез които персоналът на детската градина ще сподели с колеги, родители и студенти опита си за позитивни и ефективни възпитателни взаимодействия с децата. Така педагозите изграждат у родителите доверие не само към детската градина, а и към образователната система като цяло, в която децата им ще се учат и възпитават и след това.

Като част от дейностите по проекта ще се организират и тренинги за педагози и родители на тема „Детската градина и формиране на отношение към европейската общност“, на които ще бъде споделен опитът на детското заведение в междуетническото и в междукултурното общуване и как го прилага персоналът в ежедневната си работа с малчуганите. Ще се изнасят и открити уроци пред студенти и колеги, на които учителите от детското заведение ще покажат възможностите на методиката на работа, по която работят - „Учене чрез преживяване“.

Педагозите на ДГ „Светлина“ ще участват и в международен обмен на опит в предучилищното възпитание - важна част от проекта, който ще реализират. От 20 до 26 юли в испанската столица Мадрид те ще се включат в първия курс от обмена на тема „Геймификацията в образованието“. През август в Дъблин, Ирландия, ще се запознаят с драмата и ролевите игри в образователния процес. През октомври ще участват в курс с практическа насоченост в Хелзинки, на който ще се запознаят как работи така популярната през последните години финландска образователна система. По време на курса ще видят и как действа тя и какво е взаимодействието деца - учители с посещения на детски градини и училища в във финландската столица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на "Маратон Стара Загора" 2024

Предстои да бъде отворена електронната система за записване на първокласници в Стара Загора

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора