„Разговори за София“: Нискоемисионни зони в центъра – още от 1 декември (ВИДЕО)

5830

Разговори за София" - така се казва най-новата рубрика на Actualno.com, която има за цел да покаже постиженията и предизвикателствата на нашата столица във всеки един аспект. Ще говорим за транспорта, за услугите, за нововъведенията, за културата, за събитията в града. И за всичко, което я прави толкова богата и привлекателна.

Днес нашата рубрика е посветена на нискоемисионните зони. Разговаряме със заместник-кмета на София по направление „Финанси, здравеопазване и транспорт“ Дончо Барбалов:

„Нискоемисионна зона, това е част от града, в нашия случай централната, където ще бъде забранено влизането на по-замърсяващи моторни превозни средства в определена част от годината. Като постепенно зоните ще се разширяват. От 2025 г. ще се забрани и битовото отопление на твърдо гориво. С решение на Столичния общински съвет от 1 декември т.г. най-старите и замърсяващи автомобили няма да бъдат допускани в идеалния център на София - в т. нар. нискоемисионни зони. Забраната ще важи 3 месеца - през декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две - “малък” и “голям” ринг. Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща идеалния център на града - пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“. От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

Има четири категории автомобили според тяхната замърсяваща дейност. От първа са най-замърсяващите, в четвърта са вече „Евро 6“ - най-екологичните автомобили, а в пета група са електрическите автомобили. При преминаване на технически преглед ще се поставят стикери и там пише коя екологична група е автомобилът.

Имаме да правим нещо, което е много важно и по което в момента работим – да създадем система за измерване на замърсяванията, за да можем да отчетем и резултатите от въвеждането на зоните, защото в крайна сметка ние правим това, за да постигнем някакъв екологичен ефект. Ще се използва максимално вече съществуващата мрежа от измервателни станции, било то общински, било граждански, за да може да докажем, че от тези зони има полза и хората да се убедят, че ограниченията, които някои от тях ще изпитат, имат своя положителен екологичен ефект.

Ефектът от въвеждането на нискоемисионните зони може да се почувства още пролетта, на практика между декември и февруари трябва да можем да покажем и да видим намаление на емисиите в центъра на града, като постепенно ползите ще се увеличават с всяка измината година с разширяването на зоните и особено когато се въведе забраната за използване на твърди горива за отопление, вече би трябвало да има значителна промяна.“

Как ще се осъществява контролът в нискоемисионните зони и какви ще бъдат санкциите за нарушителите, ще научите от видеоматериала.

Важна информация за столичани и гостите на столицата:

Наредбата може да намерите тук: https://sofia.obshtini.bg/doc/5053858.

На сайта на Столична община вече има секция, в която гражданите могат да се информират за ограниченията - https://www.sofia.bg/en/low-emission-zones Географската информационна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение.

Картата е в тестови период. Тя може да бъде намерена на адрес: http://air.gis-sofia.bg/.

Указания за ползването й може да видите във видеото - https://youtu.be/5itK6RXR-tA

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com