Ден на отворените врати в Софийското метро: Европейска седмица на мобилността (ВИДЕО)

2420

В Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември, в Метрополитен ЕАД се проведе "Ден на отворените врати", в който граждани имаха възможност да посетят депо "Земляне" и да се запознаят отблизо с управлението на метрото. 

Симулацията се състоя на специално създаден тренажор, който се използва за обучение на бъдещи машинисти и е копие на системата за управление в мотрисите. 

Феновете на метрото имаха възможност да седнат на "горещия стол" в тренажора и да изпитат тръпката от подкарването на учебен влак от депото към станциите "Красно село", "Бул.България", "Медицински университет" и "НДК 2". 

Малки и големи се потопиха в приключението да управляват влаковете, под ръководството на инструктори и имаха възможност да реагират на най-различни ситуации, които бяха симулирани на тренажора. 

Кампанията на "Европейска седмица на мобилността" цели да увлече хората в инициативи за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми. 

В следващите дни са организирани множество различни събития и кампании, които да насърчат активните начини на придвижване и използване на градски транспорт. Вижте цялата програма за следващите дни: 

20 септември (сряда)

● 10:30-11:30 ч. Детски празник по пътна безопасност под надслов „Деца на пътя – отговорност за живота и бъдещето“ с участието на децата от детските градини на територията на района. Място: бул. „Христо Ботев”, градинката пред „Майчин дом“.

● 13:00-14:00 ч. Игра на дама в метрото - Изхождайки от идеята за активен начин на живот, е подготвена игра на перона на станция „Сердика”, в която всички желаещи могат да вземат участие преди да се качат в мотрисата или слизайки. Място: Метростанция „Сердика”.

● 16:30-17:30 ч. Детско състезание по пътна безопасност. Забавно детско състезание на тема „Да се движа безопасно – уча се и вече зная!“ с участието на децата от ДГ № 186 „Деница“. Място: ж.к. „Младост- 2“ , ул. Малкият принц“ № 4, ДГ № 186 „Деница“.

21 септември (четвъртък)

● 08:00-20:00 ч. Мобилна станция на Столична община ще извършва измерване на качеството на въздуха и основните замърсители.

● 19:00-21:30 ч. ELECTRO SPEED SOFIA 2 - Акцията ще събере стрийт артисти и диджеи, които ще изненадат пътниците с преживяване, което насърчава използването на градския транспорт и придава ново значение на екологичния, бърз и безопасен начин на придвижване. Място: Министерството на младежта и спорта.

22 септември - Ден без автомобили (петък)

● От 08:00-20:00 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства (автомобили) в зона в централната част на града – ул. „Ген. Й. Гурко“, ул. „Алабин“, бул. „Витоша“, бул. „Кн. Александър Дондуков“, бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г. С. Раковски“ с изключение на граничните улици и булеварди.

● 08:00-20:00 ч. Мобилна станция на Столична община ще извършва измерване на качеството на въздуха и основните замърсители.

● 10:00-12:00 ч. Ретро трамвай за деца, Интерактивен образователен спектакъл „Зелен транспорт за по-добро бъдеще – мисията възможна!“. Маршрут: Пл. Възраждане - пл. Македония - Петте кьошета - НДК - Търговско-банковата гимназия - ж.к. Иван Вазов и обратно по маршрута към Пл. Възраждане.

● 10:30-12:00 ч. Велошествие „Happy Biking – Healthy Living”, организиран в партньорство с Посолството на Кралство Дания. Кръгов маршрут: с начална точка бул. „Витоша” - Южен парк - бул. „Витоша”.

● 10:00-14:00 ч. На затворения участък за автомобили в центъра на града - бул. Витоша (в участъка между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Генерал Михаил Д. Скобелев”) ще можете да видите демонстрации и ще можете да получите подаръци и информационни материали. 

А как протече Деня на отворените врати в Софийското метро - вижте в репортажа: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГОВОРИ ЗА СОФИЯ:

Директорът на столичния завод за боклук отчете първата си седмица на поста

Градски транспорт, пътна безопасност и още много: Какво ви показахме в "Разговори за София" (ВИДЕО)

Защита от грип и Ковид през зимата: Проф. Кантарджиев и Столична община с препоръки за училищата (ВИДЕО)

Пилотният проект за пътна безопасност на София е завършен - това е само началото (ВИДЕО)

Изграждат модерна спортна база на общински терен в "Люлин“.

Барбалов и Дилчев: Можем и без автомобили. Велосипедите означават здраве!

"Разговори за София": Какво да очакват столичани от Европейската седмица на мобилността? (ВИДЕО)

"Разговори за София": Дългосрочната визия за модерен градски транспорт (ВИДЕО)

"Разговори за София": За кого и за какво ще има средства в столичния бюджет за 2023 г.? (ВИДЕО)

Променят движението по важен столичен булевард, за да облекчат трафика (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Разговори за София