"Разговори за София": Столицата ни - пример в развитието на градската мобилност

4674

Проектът INNOAIR проведе последната си конференция в София. Събитието има за цел да проучи резултатите и поуки от проекта, който за трета поредна година активно развива градската мобилност на София и допринася за зеленият преход.

По време на конференцията имаше панаир на други актуални проекти, изпълнявани от Столична община и нейните партньори в областта на устойчива мобилност и качество на въздуха.

Веднага след конференцията участниците можеха на място да получат впечатления при поискване обществен транспорт, зони с ниски емисии или център за контрол на трафика с аналитична система за оптимизиране на разписанието на градския транспорт.

Гостуват ни Гереон Мейер, експерт по проекта Innoair към програмата Иновативни дейности за градско развитие и Ромен Турминел, представител на програмата Европейска градска инициатива.

Tук сте за финалната конференция. INNOAIR e първият български проект, основан от UIA, и успял да въведе редица иновации в градския транспорт за период от три години. Като експерт как оценявате проекта и усилията на София?

Така че проектът INNOAIR е изключително успешен проект, трябва да кажа. В края на периода от три години финансиране те успяха да внедрят автобусна услуга по заявка в два квартала в покрайнините на София, която изглежда се приема много добре и изглежда функционира много добре. Много е впечатляващо да видим какви технологии са внедрили и как са приложили това заедно с гражданите.

Oще: "Разговори за София": Градски транспорт при поискване - що е то? (ВИДЕО)

В скалата от 1 до 10 как оценявате проекта?

От 1 до 10, не знам. За мен това е 10!. Честно казано, в ОАЕ сме финансирали около 86 проекта и за мен това е едно от най-трансформиращите решения в градската среда. Е, в сравнение с други градове... Аз живея от пет години в Париж. Въпросът за качеството на въздуха, но също и за предлагането на обществен транспорт и действително надежден обществен транспорт, това е много важен въпрос. И мисля, че когато откриете този проект, знаете къде, първото нещо, което си мислите е, че това всъщност е въпрос, който много хора в Европейския съюз могат да зададат – какво решение може да има за справяне с проблема на замърсяването на въздуха и трафика.

Това е причината да съм част от това, защото смятам, че това е решението, което наистина има този потенциал да бъде възпроизведено и да бъде вдъхновяващо за много градове в Европа.

Какъв е потенциалът на София по отношение на зеления преход? На какво може да разчита нашият град в този процес, какви ресурси, какъв партньорски капацитет, какво смятате?

Да, много впечатляващо. В проекта имаме консорциум от университети, публични органи, изследователски институти, както и различни агенции в града като Асоциацията за развитие на София, имате, транспортните агенции и така нататък. Наистина е страхотно да се види, че всички те работят заедно толкова тясно, за да донесат такъв важен и всеобхватен проект върху маршрута и по улиците.

Коя е следващата логична стъпка за София? 

Нашата цел наистина е да се уверим, че финансирането, което град София е спечелил, може да бъде от полза за възможно най-много градове. Така че това наистина е начинът, по който градът сега може да бъде пример и да сподели придобитите знанията в реализацията на този проект.

Как София може да помогне? Други градове ще бъдат изправени пред същите предизвикателства и и ще имат нужда от решения. Така че в потребителския интерфейс имаме някои възможности за финансиране в това отношение и ние също сме някакъв механизъм за обмен на знания между градовете. Този проект може да бъде пример за това какво все още може да направи София с нашата инициатива. Но има и много други възможности за финансиране или възможности за споделяне на знания.

Но ако има нещо, в което вярвам е, че логичната следваща стъпка е наистина да се обмисли дали може услугата да бъде достъпна на повече места в рамките на града. Искам да кажа, че в този момент все още има само 2 пилотни квартала, които се обслужват от автобуси по заявка. Това означава автобусна услуга, която можете да резервирате чрез приложение за смартфон. Нещо като такси, но на цената на метро. Така че мисля, че това е много привлекателно и определено е нещо, което е от друга полза. Определено е нещо, от което могат да се възползват и други квартали в София. Да, можете да си представите различни видове ситуации като придвижването към провинцията или определени райони с недостатъчно обслужване, където това ще има смисъл. Аз наистина бих препоръчал да проучите повече възможности за това.

Имаме ли нужда от повече усилия? Искам да кажа, че можете да го сравните, ако сте били в различни столици, колко зелена е София в сравнение с другите столици, европейски?

По отношение на транспорта, бих казал, че важното е да имате правилната амбиция и това е, което виждаме в София. Искам да кажа, че проектът определено е чудесен пример за това. Но това, което е наистина важно е да се разбере, че това, което се изисква тук, е цялостно. Системно решение, което трябва да се приложи.

Да, има много агенции, много оферти за транспорт. Много заинтересовани страни трябва да се споразумеят за това, че нещо е добро решение за устойчив и интелигентен транспорт. Ако обмисляме някакъв транспорт от многото възможности за озеленяване на града и виждам, че София е на много добра линия тук. И бих казал, че сътрудничеството и тези партньорства са от съществено значение за това.

Дайте пример какво правят колаборациите. Можете да ни дадете за пример опит от Виена например. Може ли да се приложи в София?

Много от тези транспортни средства, толкова много от тези подходи към нов и бъдещ транспорт, по-устойчив транспорт всъщност се осъществиха без съгласието например на гражданите или част от общинските съветници тук. Вярвам, че общото съгласие е това, което може да се вземе като пример. Там, където се е получило чрез тясно сътрудничество между доставчиците на транспорт и гражданите, чрез колективно разработване на решения. Попитайте потребителите къде биха желали да бъде поставена определена спирка или какъв вид тарифи биха били приемливи. И, разбира се, с какви опции извън публичния транспорт могат да бъдат приложени като велосипедни алеи или пешеходни алеи.

Най-голямото предизвикателство пред София е да бъде по-зелена, с колоезденето, с използването на скутери, използването на градския транспорт. Какво според вас е първото предизвикателство? Искам да кажа, какво е да сравняваш Париж със София например?

Бих казал, че в Париж този въпрос е още по-ключов. Един от вътрешните проблеми, които нашият проект разглежда, е как да отидете от едно предградие в друго. Преминаването от предградието до центъра на града е много лесно. Вземате този огромен влак, който превозва хиляди хора всеки ден там. След това имате точно пешеходни разстояния. Но когато искате да отидете от изток на запад от града или от североизток на север. Това е сложно. Важно е какви са връзките между обществения транспорт и мисля, че това е интересното в този проект. Наистина тази услуга при поискване, но тя наистина свързва, прави връзката там, където е трудно да се стигне до основния обществен транспорт. 

Промяната в поведението е от съществено значение, да. Ние всички използваме транспорт, от вкъщи до работа, от работа до спорт или подобни неща. И ние използваме нещо, което винаги сме използвали. Ако карате кола, ще го направите. Ще бъде трудно нещо да ви попречи да го направите, въпреки че може да сте в задръстване за известно време. И може би не е добре за околната среда. Но трябва да предложим, да стимулираме и мотивираме хората да изберат други опции или да опитат други опции, мисля, че тук е от съществено значение.

Гражданите в "Манастирски ливади" вече ползват градски транспорт при поискване

След почти три години научни изследвания, работа с масиви данни, програмиране, съвместно създаване заедно с гражданите, тестване, актуа...

Да направим центъра по-скъп за преминаване?

Винаги е натискане и дърпане, нали? Така че можете да опитате да изтласкате хората от определени зони, като ограничите достъпа, да. Но другият начин, разбира се, е да направим други опции по-привлекателни. Да забраним колите в него и да разрешим само колоездачи и пешеходци? Защо да не го направим още по-привлекателен, по-спокоен, по-удобен и по-обитаем.

Защото винаги първото нещо, което чувам е трябва ли да имаме тези ограничения, 1 евро 2 евро за колите или само уикенда, седмицата, определени дни... Хората винаги стават малко нервни. Но ако имаме тази обществена услуга, услуга по заявка, това ли е правилната първа стъпка?

Вярвам, че винаги е важно да сигнализирате отрано, че ще има изключения. Да, имам предвид, че има хора като хора с увреждания, възрастни хора, които по основателни причини все още трябва да използват обикновена кола или нещо подобно. И със сигурност това е нещо, за което трябва да се погрижите веднага. На първо място също така, че да не се блокира процеса или да възпрепятства процеса. Мисля, че това е много важно съществено нещо. Другото, разбира се, е отново да направим другите опции по-привлекателни, може би да ги стимулираме, може би да възнаградим използването на други опции, които в много случаи са по-добри за нашето здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГОВОРИ ЗА СОФИЯ:

Директорът на столичния завод за боклук отчете първата си седмица на поста

Градски транспорт, пътна безопасност и още много: Какво ви показахме в "Разговори за София" (ВИДЕО)

Защита от грип и Ковид през зимата: Проф. Кантарджиев и Столична община с препоръки за училищата (ВИДЕО)

Пилотният проект за пътна безопасност на София е завършен - това е само началото (ВИДЕО)

Изграждат модерна спортна база на общински терен в "Люлин“.

Барбалов и Дилчев: Можем и без автомобили. Велосипедите означават здраве!

Ден на отворените врати в Софийското метро: Европейска седмица на мобилността (ВИДЕО)

"Разговори за София": Какво да очакват столичани от Европейската седмица на мобилността? (ВИДЕО)

"Разговори за София": Дългосрочната визия за модерен градски транспорт (ВИДЕО)

"Разговори за София": За кого и за какво ще има средства в столичния бюджет за 2023 г.? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Разговори за София