ЕК реши: Няма да компенсира България заради гръцката блокада и няма да наказва Гърция

2243
ЕК реши: Няма да компенсира България заради гръцката блокада и няма да наказва Гърция
Снимка: БГНЕС

Българските търговци няма да получат компенсация за милионите левове загуба, които ни нанесе гръцката блокада на границата ни, реши Европейската комисия.

Това съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки, който публикува отговора на ЕК, в който се вижда, че няма да бъдат предприети наказателни действия спрямо южната ни съседка.

Според Комисията компенсации за загуби, причинени от блокадата, могат да се търсят по съдебен път пред националните съдилища.

Решено: Българските превозвачи затварят границата с Гърция за празниците

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция за Великден. Блокадата е предвидена за 10 часа навръх Разпети петък, но няма кра...

"Ако се появят нови инциденти, Комисията ще процедира с ранни консултации и разследване, заедно със заинтересованите органи и незабавно ще поиска от държавата членка, в която подобни действия се случват, да вземе всички мерки, за да гарантира свободното движение на стоки.

Поради изброените причини Комисията няма да започне наказателна процедура. Ако сте наясно със съществуването на допълнителни фактически или правни доказателства, които са от значение и могат да променят това заключение, моля да информирате нашите служби в рамките на четири седмици от получаването на това писмо. В противен случай ще затворим досието", завършва отговорът на ЕК.

"Подкрепям изцяло блокадата на българските превозвачи на гръцката граница. Получих отговор на питането ми до ЕК по повод гръцката блокада на нашата граница. Прилагам го. Обичайното нищоказване и много празни приказки", пише Джамбазки.

"Затова и подкрепям блокада на гръцката граница от българските превозвачи напълно. Тя е задължителният отговор на многогодишната наглост, проявявана от т.нар. "земеделци", които блокират общата ни граница всяка година. Разбира се, след като приберат милионите евро от субсидии и извън земеделския сезон. По този начин нанасят милиарди евро загуба на цялата българска икономика, година след година, всяка година. Не само превозвачи, огромни загуби търпят шивашки цехове, спедитори, туристически агенции, хотели, курорти... Милиарди евро загуба. Затова блокадата на българските превозвачи ще е най-нормалния и адекватен отговор на отсрещната наглост. Затова се надявам всички българи, тръгнали да харчат пари в Гърция, да се съобразят с блокадата. По една простичка причина. Гръцките блокади удрят цялата българска икономика. Когато се понасят милиарди евро загуби, те се отразяват не само на пряко засегнатите, а на всички. Именно затова силно се надявам да не видя нечие хленчене, за "провалени" почивки от сега. Който му се харчат толкова много пари в Гърция, да си намери начин. Границата трябва и ще бъде блокирана. Подкрепата на превозвачите е общ, национален интерес", заяви още евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика