Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?

1800
Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американски войски от сирийско-турската граница за сметка на сирийските кюрди, е широко коментирано в медиите. Това позволи на Турция да започне военна операция "Извор за мир". Днес Тръмп захрани с още хляб медиите обяснявайки решението си с аргумента "Кюрдите не помогнаха на САЩ през Втората световна война, не помогнаха в Нормандия – помагат в Сирия, защото се бият за своите земи".

Вестник "The Christian Science Monitor" посочва, че внезапното решение на Тръмп може да подкопае надеждността на САЩ като партньор, защото американско-кюрдският съюз срещу "Ислямска държава" (ИД) беше успешен. Но може би не става дума за изоставяне на кюрдите, а ставащото би могло да се разглежда и като поредна проява на стила на Тръмп.

САЩ: Не сме давали на Турция „зелена светлина“ да нахлуе в Сирия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео защити оттеглянето на администрацията на президента Доналд Тръмп на военната подкрепа за кюрдски...

Президентът на САЩ отдавна даде да се разбере, че целта му е пълно и окончателно изтегляне от дългите войни в Близкия изток. Освен това той изрази готовност да прави външна политика, воден от инстинктите си, дори в разрез със съветите на неговия кръг от експерти по национална сигурност, и случаят изглежда е такъв.

Но оттеглянето повдига и въпроси за ангажиментите на САЩ към отдавнашен военен съюзник и за формулирането и надеждността на американската политика в сферата на националната сигурност.

Изданието цитира сенатора демократ Тим Кейн, който заяви в понеделник, че "доктрината Тръмп продължава: изоставяй съюзниците и насърчавай противниците". Сенаторът-републиканец Линдзи Греъм - близък съветник на президента по националната сигурност, също каза, че това е било "импулсивно решение", което е "късогледо и безотговорно".

В. "The Washington Post" извежда в заглавие, че "Тръмп отбеляза началото на гротескна заключителна част във войната срещу "Ислямска държава". Примирявайки се с турското нахлуване в Североизточна Сирия, президентът Тръмп отвори вратата за нещо, което може да се превърне в истински кошмар за Съединените щати и съюзниците им: възраждането на смъртоносната терористична организация, нарекла се "Ислямска държава" (ИД), алармира вестникът.

Сенатор-републиканец предлага конкретни мерки срещу Турция и Ердоган заради Сирия

Членовете на Американския Сенат предложиха да се въведат санкции срещу активите на висшето ръководство в Турция, включително и срещу пр...

Опасността не се крие само в спящите клетки на групировката, които са още активни и които произведоха вчера три самоубийствени атаки в бившата столица на терористите Ракка. По-големият риск произлиза от около 11 000 бойци на ИД, задържани от Сирийските демократични сили (СДС) - ръководената от кюрдите милиция, която Тръмп изоставя - и които сега може да се опитат да избягат.

Докато СДС се мобилизира за битка с турците, вероятно сигурността в около 20 импровизирани затвора ще се влоши, казаха американски представители. Американските военни обявиха, че няма да поемат контрол върху тях, няма да го направят и европейските им съюзници. Турската претенция, че може да контролира лагерите, е несъстоятелна, като се има предвид, че много от тези терористи са пристигнали в Сирия, преминавайки през Турция.

Каскадата от лоши новини може да стане и по-лоша, ако бързо не бъдат предприети действия. Американски служители се опасяват, че с влошаването на сигурността хуманитарните агенции на ООН може да занемарят контрола върху лагера Ал Хол, където има над 70 000 бежанци, повече от 25 процента от които са роднини на убити или пленени бойци на Ислямска държава.

През последните дни в Ал Хол имаше бунтове, а посетители свидетелстват, че в някои райони в него влизането е прекалено опасно. Изданието посочва, че ако турското нахлуване не е бърза и ограничена операция, на каквато Тръмп се надява, може да се стигне до ужасяващ сценарий. С влошаването на сигурността в Североизточна Сирия, бойците на ИД може да избягат от затворите, да щурмуват лагера Ал Хол и да се съберат със семействата си, а след това да подновят терористичните нападения срещу Запада, които започнаха през 2014 г.

Целият ЕС призова Турция да спре атаката в Сирия

Eвропейският съюз предупреди, че операцията на Турция в Северна Сирия пречи на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държа...

Стряскащият риск от превръщане насила на победата срещу ИД в поражение е резултат от хроничния провал на политиката на правителството на Тръмп, смята вестникът.Това, което сега става в Сирия, е рана, която Тръмп сам си нанесе. Това ще му излезе скъпо политически, но има и по-дълбок проблем. Американските успехи в Близкия изток са толкова малко и толкова ценни, за да бъдат прахосвани. Но именно това изглежда се случва сега в тази гротескна заключителна част на войната срещу ИД, обобщава "The Washington Post".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com