САЩ обвиниха 13 руснаци, защото помагали за победата на Тръмп

3199
САЩ обвиниха 13 руснаци, защото помагали за победата на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Специалният прокурор Робърт Мълър обяви в петък обвиненията срещу 13 руски граждани и три компании за предполагаема намеса в президентските избори в САЩ от ноември 2016 г.

В обвинението е записано, че те са е разпространявали пропаганда срещу кандидата на демократите Хилъри Клинтън и в подкрепа на Доналд Тръмп.

Тръмп отрече, че има намерение да уволнява специалния прокурор Мълър

Американският президент Доналд Тръмп официално заяви, че няма намерение да уволнява специалния прокурор Робърт Мълър, предаде БГНЕС. М...

Трима от тях са обвинени в заговор, а петима - в кражба на самоличност. Три руски компании също са включени в обвинителния акт, според който обвиняемите са използвали компютърни системи в САЩ, за да скрият "руския" произход на дейностите си. "Обвиняеми, които се маскират като лица от САЩ и създават фалшиви самоличности в САЩ, са управлявали страници в социални мрежи и групи, замислени така, че да привличат американска публика," се казва в документа, цитиран от CNBC.

В списъка е включена и организацията "Агенция за интернет изследвания" - т. нар. "Фабрика за тролове", свързвана със създаването на съдържание в социалните мрежи, за което разузнавателната общност в САЩ смяташе, че е целяло да повлияе на резултата.

Сред руските граждани, срещу които има повдигнати обвинения, е и бизнесменът Евгений Пригожин, свързван с "фабриката". Известен като ресторантьора, обслужващ официални мероприятия на президента Владимир Путин и доставящ храни за редица държавни учреждения и училища, той често бива наричан "Готвача на Путин" и е сочен като финансовия гръб зад частната военна компания "Вагнер", която действа в Сирия и през миналата седмица, според редица данни, които Кремъл отрича, се забърка в операция срещу водената от САЩ международна коалиция. Съгласно различни информации, руските наемници и участващите сили на Башар Асад са дали стотици жертви, но всички официални руски източници отричат такова нещо. Пригожин вече е в списъка на санкционирани руснаци заради украинската криза.

"Организацията е имала стратегическата цел да посее разногласия в американската политическа система, включително по време на президентските избори през 2016 г. Подсъдимите са публикували очерняща информация за няколко кандидата и от началото до средата на 2016 г. операциите са им включвали подкрепа за президентксата кампания на Доналд Дж. Тръмп и очерняне на Хилъри Клинтън" пише в обвинителния акт.

Freedom Watch поиска оставката на разследващия руската намеса в САЩ

Консервативната правозащитна организация Freedom Watch внесе иск в съда на федералния окръг Колумбия - за оставката на специалния проку...

Според документа обвиняемите са започнали заговора "да навредят на Съединените щати" още през 2014 г., и това включвало президентските избори през 2016 г. За тази цел те създали редица страници в социалните мрежи на теми като имиграцията, движението Black Lives Matter, религия и други.

Мълър бе назначен да ръководи разследването, след като министърът на правосъдието Джеф Сешънс си направи отвод, а директорът на ФБР Джеймс Коми, който дотогава се занимаваше с темата, бе уволнен по заповед на Тръмп

Припомняме, че преди две седмици беше оповестена докладна записка от 4 страници, съставена от от републиканецът Девин Нунес - председател на комисията по разузнаване на Камарата на представителите и приближен на Тръмп. Тя визира действията на ФБР и американското министерство на правосъдието при наблюдението на член от екипа на Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 година. Става въпрос за Картър Пейдж - човекът, който съгласно изготвеното по поръчка на лагера на Хилари Клинтън досие за Тръмп от британския разузнавач Кристофър Стийл е бил "пратеникът и връзката" между Доналд Тръмп и шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Според данните на Стийл, Сечин е предал през Пейдж предложение на Тръмп да му плати 1 млрд. долара, ако успее да премахне санкциите на САЩ срещу Русия, стига да стане следващия американски президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com