Сътвори ли Тръмп скандала, който ще доведе до импийчмънта му?

7052
Сътвори ли Тръмп скандала, който ще доведе до импийчмънта му?
Снимка: Getty Images/Guliver

Конгресът на САЩ разсекрети в петък (2 февруари) документ, за който се смята, че описва злоупотреба с власт на ФБР, почти веднага след като президентът Доналд Тръмп му предостави това право, предаде АФП.

Докладната записка от 4 страници, съставена от републиканецът Девин Нунес - председател на комисията по разузнаване на Камарата на представителите и приближен на Тръмп, визира действията на ФБР и американското министерство на правосъдието при наблюдението на член от екипа на Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 година. Става въпрос за Картър Пейдж - човекът, който съгласно изготвеното по поръчка на лагера на Хилари Клинтън досие за Тръмп от британския разузнавач Кристофър Стийл е бил "пратеникът и връзката" между Доналд Тръмп и шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Според данните на Стийл, Сечин е предал през Пейдж предложение на Тръмп да му плати 1 млрд. долара, ако успее да премахне санкциите на САЩ срещу Русия, стига да стане следващия американски президент.

Тръмп одобри публикуването на класифицирана информация за злоупотреба с власт на ФБР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пренебрегна предупрежденията на назначения от него директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) и ...

Акценти в меморандума, изготвен от Нунес

Според написаното, ФБР е нарушило закона при разследването срещу Картър Пейдж, защото при подновяването на заповедите за следене и Бюрото, и правосъдното министерство на САЩ не били предоставяли пълна информация относно основанията си за искане на заповед за следене на Пейдж. В меморандума се твърди, че американските правоохранителни органи не са казали на съда, че на Кристофър Стийл са били платени 160 000 долара от щаба на Клинтън и от Демократическата партия, за да събира информация за връзки на Доналд Тръмп с Русия. Освен това, още в края на ноември, 2016 година ФБР изключило Кристофър Стийл като източник на информация за разследвания на Бюрото заради неоторизирана медийна изява на британския шпионин, но трябвало да го стори още в края на септември същата година, тъй като тогава Стийл проговорил пред Yahoo News за "руското досие" на Тръмп и това го правело по-малко надежден източник, отколкото изисквали стандартите на ФБР за конфиденциалност.

Друго обвинение в меморандума е, че точно преди и малко след като ФБР зачерква официално Стийл като източник на информация, той споделил пред представител на американското правосъдно министерство, че негова "страстна цел" е Доналд Тръмп да не бъде избран за президент на САЩ. А тази мотивация не била представена при искането от съда за подновяване на следенето на Пейдж, твърди Нунес.

Подписаните заповеди за следене (т.нар. FISA) на Картър Пейдж са били общо 4, всяка от които дава право на ФБР да следи със специални разузнавателни средства заподозрения за срок от 90 дни - тъй като е американски гражданин. От страна на ФБР 3 от заповедите са подписани от уволнения от Тръмп бивш директор на Бюрото Джеймс Коми и 1 от зам.-директора на ФБР Андрю Маккейб, който си тръгна буквално преди дни заради натиска от страна на Тръмп. От името на американското правосъдно министерство заповедите са подписвани от бившия правосъден министър и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, също уволнена от Тръмп - заради отказа ѝ да изпълни заповедта му за забрана за допускане на граждани от Иран, Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия, Судан и Либия на американска територия, както и зам.-главния прокурор и зам.-правосъден министър Род Розенщайн.

Реакции

Списъкът на САЩ с "олигарсите на Путин" - начело е Медведев, включен е целият руски елит

Руският премиер Дмитрий Медведев е начело на дългоочаквания списък с руски политици и олигарси, приближени до руския президент Владимир...

"Мисля, че е ужасно. Мисля, че е позор ставащото в тази страна", заяви пред репортери Тръмп, запитан за съдържанието на документа, който изготви Девин Нунес за действията на ФБР. "Много хора трябва да се срамуват", добави президентът на САЩ.

По-рано вчера Тръмп обвини в Twitter ФБР и правосъдното министерство, че политизират свещения процес на разследването в полза на демократите и срещу републиканците.

Демократите моментално обвиниха авторите на документа, че в него има пропуснати и изкривени факти и поискаха оставката на Нунес. Те са категорични, че ще отговорят със свой собствен меморандум на написаното от Нунес и той най-вероятно ще бъде огласен публично на 5 февруари!

Най-силните гласове от страна на демократите бяха на лидера на квотата им в Сената Чък Шумър и на лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси. Заедно с още 8 свои колеги-демократи те изразиха опасение, че пускането на меморандума, изготвен от Девин Нунес, е първата крачка към това да бъде уволнен специалния прокурор Робърт Мълър, който води разследването за евентуална помощ от страна на Русия спрямо Тръмп в битката му да стане президент на САЩ. "Ако това стане, би било криза, невиждана от аферата "Уотъргейт", предупредиха те. Припомняме, че Шумър беше атакуван персонално от Тръмп след атентата в Манхатън в края на октомври, 2017 година - заради ролята му в създаването на програмата за зелената карта, тъй като атентаторът се оказа узбекистанец.

Крайно интересна е реакцията на правосъдния министър и главен прокурор Джеф Сешънс. Той обяви, че вярва напълно на всички работещи в американското правосъдно министерство, като в това число явно влиза и Род Розенщайн. Сешънс беше считан за много приближен до Доналд Тръмп, a Тръмп лично предложи за сегашните му постове. Сешънс също беше замесен в разследването за евентуалната руска намеса в американските президентски избори - заради две свои срещи с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк точно в апогея на кампанията на Тръмп. Сешънс се оправда, че е имал срещи с Кисляк в качеството си на сенатор, а не на член на предизборния щаб на Тръмп, но беше разпитан от специалния прокурор Робърт Мълър, а преди разпита отказа да се меси в работата на Мълър, тъй като е бил част от президентската кампания на Тръмп. Това предизвика гнева на Тръмп, който публично коментира, че ако е знаел, че Сешънс ще действа така, е нямало да го номинира за постовете на правосъден министър и главен прокурор.

Връзките на Тръмп с Русия - много, но основната е Deutsche Bank

Deutsche Bank е банката на олигарсите, независимо дали американски или руски. И е банката, която свързва Доналд Тръмп с най-богатите и ...

От страна на републиканците сенатор Джон Маккейн, който е един от големите противници на Тръмп в редиците на Републиканската партия, разкритикува американския президент, тъй като с действията си само "храни" и засилва позициите на руския президент Владимир Путин. "Избраните държавни служители на САЩ, включително президентът, трябва да спрат да се месят в разследването на руското участие в американските президентски избори с политически инструменти и да организират политически циркове. Ако подриваме върховенството на собственото си право, вършим работата на Путин вместо него", каза Маккейн, цитиран от "Радио Свободна Европа". Маккейн е известен ястреб и човекът, който дойде на визита в България през 2014 година, веднага след която тогавашният български премиер Пламен Орешарски де факто спря "Южен поток".

Меморандумът на Нунес изкара на бял свят голямата конфронтация на Белия дом с висши представители на правоприлагащите органи в САЩ и предизвика спекулации, че директорът на ФБР Кристофър Рей може да се оттегли след само 6 месеца на поста.

ФБР и министерството на правосъдието активно лобираха срещу документа на Нунес, който, според тях, може да затрудни работата на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на руската намеса в изборите в САЩ. А ФБР изрази "силни притеснения" за прецизността на докладната записка в извънредно и неподписано съобщение още на 31 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка