Айндховен - непознатото съкровище на Холандия

110250
Снимки: iStock/Guliver

Градът, към който най-често летя през последните 4 години, е Айндховен - 5-ият по големина в Кралство Нидерландия. Преди дъщеря ми да замине да учи там, не знаех много за държавата, популярна по света като Холандия, освен че е страната на лалетата, колелата, вятърните мелници (всъщност повечето са помпи за отводняване на земята) и фламандските художници. В действителност Холандия е име на две от 12-те провинции на държавата (Северна и Южна Холандия), но там са пристигали по море търговците в предишните векове и така името е придобило известност.

Споменавайки държавата, познатите ми говореха най-вече за известните туристически дестинации като Амстердам, Хага, Ротердам, Утрехт и Маастрихт. Айндховен е известен на много българи основно с това, че има летище, до което има удобни полети на WizzAir и е междинна точка към различни посоки за Холандия и Германия. Дори чух изказване, че е доста безинтересен град, през който да преминеш набързо от летището към гарата на път за някое друго по-интригуващо място, използвайки прекрасната жп транспортна система на държавата.

За мен Айндховен беше едно откритие – като история на развитие, място за технологии и дизайн. Това е град, в който дълъг уикенд ще предложи достатъчно разнообразие (полет в петък в 14 часа от София, кацане в 15:50 местно време, връщане в неделя или понеделник с излитане 16:20 местно време и кацане в 20:00 в София). Заради честите пътувания се научих да ползвам годишно членство Wizz Discount Club и купувам ранни билети на голяма промоция – често планирам пътуване заради самите намаления на билетите с допълнителните им отстъпки. Стандартната такса за годишно членство е 29.99 EUR/година за мен + 1 спътник. Последното подновяване дори не го платих, а получих напълно безплатно, като се възползвах от условията на DSK-Wizz Air - безконтактна кредитна карта, която си заявих в Банка ДСК. Със събраните натрупани точки от бонусната програма по картата взимам WIZZ Priority към билета и получавам право на допълнителен багаж 55х40х23, което дори и за жена е достатъчно за подобно пътуване.

Какво може да прави човек за няколко дни в района?

След 2-часов полет от София и 20-тина минути с автобус попадаш в идеалния център на града, до самия вход на гарата, с богат избор на хотели наоколо. Моето любимо място за настаняване е Queen Hotel - отлична локация, на 5 минути пеша от един исторически площад с много бирарии. Почти всички холандци говорят английски на много добро ниво и комуникацията е лесна.

Айндховен е град, който се развива много бурно през последните години. Известен е като технологичния хъб на страната, в който са събрани както големи фирми, така и много стартъп компании. Исторически Айндховен е градът на Philips и DAF, които определят инженерната насоченост на района. През 2012 година Fortune го определи като един от 7-те най-добри града за стартъпи в света. Местните не без гордост го наричат Силиконовата долина на Европа - до 2020 се очаква да се удвои до 80 000 броят на чужденците, заселващи се в района. Значителна част от тях са оставащи след обучение студенти и придошли технологични кадри, привлечени от възможностите за иновации и налични работни места.

Ако технологиите, иновациите и историята ви вълнуват, задължително е да започнете с посещение на Philips Museum, открит лично от Кралица Беатрис през април 2013. Намира се в някогашната фабрика на световноизвестната марка в историческия център на града, откъдето е започнало всичко. Освен да се научат много любопитни факти за миналото (например през 1898 е първата голяма търговска сделка на компанията за 50 000 крушки за Зимния дворец, Петербург. Не са повярвали на числата в телеграмата и са поискали потвърждение с втора телеграма, в която количеството на поръчката било написано с думи) ще се докоснете и до някои иновативни идеи от бъдещето.

След музея може да се разходите в района, в който е живяла фамилията и топ мениджърите на компанията.

Aко повече се вълнувате от изкуство – започнете с музея за модерно изкуство Van Abbemuseum (10-15 минути пеша от музея на Philips). Създаден през 1936 година и наречен на името на създателя си Henri van Abbe, музеят съдържа творби на световноизвестни творци като Пикасо и Кандински.

Интересувате се от Ван Гог? Наемете колело и минете по Van Gogh-Roosegaarde – светеща нощем велоалея в Нюнен, малко градче в непосредствена близост до Айндховен, в което художникът е нарисувал едни от първите си шедьоври. Алеята, открита в чест на 125-годишнината от смъртта на Ван Гог, свързва важни от биографична гледна точка места и е покрита със специална боя, която се зарежда от слънцето през деня и свети през нощта. Денят е бил облачен? И за това е помислено – поставени са допълнителни LED светлини по красивите форми на алеите.

Имате интерес към дизайна? Тук е вашето място – градът е наречен Dutch Design Capital. Вашето време е 19-27 октомври, когато е световноизвестната DDW (Dutch Design Week). Накратко, това е събитие, на което се събират дизайнери от цяла Холандия и света, за да покажат творбите и инсталациите си. Дори и да не сте там през този период, ако само се разходите из малките улички около историческия център, ще попаднете на прекрасни дизайнерски творби.

Dutch Technology Week пък е през май и тогава в града се случват множество събития, презентации, изложения около новите технологични тенденции, включително събития като Night of the Nerds за ученически проекти.

Още интересни факти за Кралство Нидерландия:

- Имат повече колела, отколкото хора, живеещи в страната. Дори и между населените места са изградени паралелни велосипедни алеи за придвижване.

- Старите им сгради са тесни и високи, с много стръмни стълби. За да могат да вкарват мебели, на всяка къща се поставя кука, с която обемният товар се издърпва през прозорец.

- Освен цветя, страната е един от най-големите производители на зеленчуци. Навсякъде може да се видят оранжерии.

- Най-старият химн в света е холандският.

- Защо я наричат "Ниската земя" – посетете Kinderdijk, където всичко е под морското равнище и ще научите за какво са използвани вятърните мелници.

- Типичен холандски обяд – хляб със сирене. Обичате ли сиренето Гауда? (моето любимо е Old Amsterdam). Всъщност името идва от едноименния град  в провинция Южна Холандия.

- Keukenhof е световноизвестна флорална атракция. На площ от 200 хектара за 2 месеца може да се видят милиони цветя. За предстоящата година паркът ще е отворен за посещение между 21.03 – 10.05.2020 г.

- King's Day - 27 април е рожденият ден на Краля, официален празник с много фестивали и концерти. На този ден холандците се обличат в оранжево. Пред дома си всеки може да изнесе да продава неща, за което не дължи данък.

Ако и вие обичате да пътувате и да откривате нови места и култури, възползвайте се от специалната кредитна карта DSK-Wizz Air, издадена от Банка ДСК. При пазаруване с нея печелите 4 точки за всеки похарчен 1 лев за услугите, които се предлагат на сайта на Wizz Air и 2 точки за всеки похарчен 1 лев при всички останали търговци (в супермаркети, молове, ресторанти, бензиностанции и др.). Предимството е, че по всяко време можете да използвате натрупаните точки за отстъпки при покупка на самолетни билети и други услуги на Wizz Air. И не само това! Получавате безплатно членство в WIZZ Discount Club, което ви осигурява гарантирани отстъпки за вас и до 5 ваши придружители.

Ако пък полетът ви закъснее, може да се възползвате от услугата Flight Delay Pass. Тя осигурява безплатен достъп до lounge зоните на летищата за всеки картодържател на DSK-Wizz Air и един негов придружител, при закъснение на полета им с повече от час.

С кредитната карта DSK-Wizz Air на Банка ДСК ще разполагате със средства навсякъде и по всяко време, а освен това ще се възползвате от специални намаления. Bon Voyage!

 

Автор: Анастасия Салабашева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия