X
 
 

Благоевград в 30 минути

2658 0
photo of Благоевград в 30 минути
Снимка: actualno.com/Костадин Костов
Възникнало около 300 г. пр. н.е. селище Скаптопара, днес се е превърнало в големия и красив Благоевград. Красивият град привлича ежедневно десетки туристи и гости, дошли както да се насладят на ненадминатата природа, така и да видят незаменима комбинация на старото с новото. Благоевград привлича туристи и гости по няколко причини; изключително добрата му локация – между Солун и София, наличието е незаменима природа и съчетанието от нови университети със старини сгради.

Обединената сграда на Американския и Югозападния университет е може би първото нещо, което всеки гост на града се стреми да види. Но реномираните университети, не са единствените институции, които се помещават в сградата. Там е още регионалната библиотека „Димитър Талев”, читалище и дом на редица други културни дейности.

Реновираната сграда на общината и драматичния театър „Никола Вапцаров” са една до друга. И докато новата община, официално открита преди дни, ни представя един европейски Благоевград, то театърът ни връща много години назад. Запазеният интериор, приютил десетки истории през годините, е една от най-старите,а  и най-посещавани сгради в града. Билетите за театралните представления свършват за минути, а малки и големи казват, че благоевградския театър е едно от любимите им места в града.

Благоевград не е само институции. Прочутата „Главна улица”, обикновено осеяна с красиви чадъри ни заварва без тях. Свалени са, след обилните ветрове преди месеца. Все пак, улични музиканти не спират да радват жители и гости, и да внасят колорит.

Щандове и сергии също са постоянно присъствие по улиците. И докато лятото се продават основно слънчеви очила и гривни, а зимата шапки и ръкавици - пролетта ни посреща с мартеница. Много и разнообразни артикули, които се продават от усмихнати продавачи, винаги готови да направят комплимент и да помогнат! 

Цветята, осияли сякаш целия път до църквата в Благоевград, също са постоянно присъствие. Уличните търговци умеят да се пазарят - обичат да виждат клиентите си радости, особено когато са с техните цветя. Жителите казват, че пролетт тук е пълно с лалета - едни от най-известните цветя в района. Разнообразни цветове и шарки, те още повече разкрасяват града. 

Самата църква в града е мястото, където можем да останем насаме с вярата си. Заобиколена от буйни дървета, тя сякаш успява да ни скрие, да ни предпази и да ни помогне. Всекидневно посещавана от десетки благоевградчани, и локализирана в старинния квартал "Вароша", тя е едно от най-големите богатства на Благоевград.

Малките улички на града, достатъчно широки, за да мине кола, но достатъчно големи, за да поберат хилядите истории, случили се на тях. Комбинацията от старинни къщи и ново изградени сгради сякаш ни пренася на границата на два свята - старият Благоевград, запазил историята си, и новия Благоевград - готов за нови върхове.

И докато се разхождахме, видяхме много кучето, удобно заспали в топлото време. Не обезпокоявани и не обезпокояващи никого. 

Разходката в Благоевград може да продължи до безкрай, парковете в града, езерото, градската градина и малките квартали са нещо, което ще ви покажем в следващите ни статии! 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители