Долене - селото, което ще ви остави без дъх с красотата си и живописните гледки, които се откриват

16534
Долене - селото, което ще ви остави без дъх с красотата си и живописните гледки, които се откриват
Снимка: iStock/Guliver

В Югозападна България в полите на Огражден планина се намира с. Долене. Селото е на 10км. от границата ни със Северна Македония и на 22км. от гр. Петрич. Намира се в по-високата част на Огражден – една от най-дивите и малко изследвани от туристите планини. Нейният най-висок връх е вр. Огражден (1747,6 м.), който се намира в Северна Македония. Най-високият връх на планината в пределите на България е вр. Билска чука (1644 м.).

Село Долене е една културно-образователна туристическа дестинация, която със своята природа, история и малкото останало население ви обгръщат в едно непознато и незабравимо изживяване.

Селото се намира на 20км. от гр. Петрич, посока Северна Македония. Долене определено ще ви изненада със своя спретнат вид и там може да намерите всичко друго, освен ... жители. Е, има, но са няколко на брой, предимно възрастни жени.

Кой е този български град, който с лечебната си вода привлича все повече туристи ?

Къщите са кирпичени, направени от камък, кал, дърво и слама и са построени около Втората световна война. Името Долене означава камък и затова и селото е с това име. Днес от къщите са останали част от стени, рухнали покриви, зидове, заобиколени от зелена трева и пъстри и ароматни цветя. Определено пейзажът е толкова красив, че чак е малко нереалистичен.

Селото датира от 1570г., като навремето е било известно с Доленския панаир, който се е провеждал цели 40 дни. Това е бил втория по големина панаир в пределите на Османската империя. През 1873г. е създадена черквата Успение Богородично, като и до ден-днешен е запазена нейната автентичност. През 1905г. населението е било около 800 жители, а днес са само 9.

През 2018г. започва реставрацията на селото, което е започнало, благодарение на ентусиазма на предприемачи, които имат корени в Долене. Техният ентусиазъм е заразен и те са успели да привлекат към своята идея доста млади хора, които също имат корени в селото. През уикендите често се организират тематични дни на занаяти.

Кои са 3-те най-красиви планински български градчета, които задължително трябва да посетите !

Ако искате да видите едно наистина красиво село, да се отърсите от стреса от големия град и да се вдъхновите да започнете да правите света около себе си по-красив – посетете село Долене. Където и да отидете в селото, пред вас ще имате невероятна гледка към Пирин и към населените места в подножието на Огражден планина. Може да видите местността Маркеве, която носи името на най-богатата фамилията, живеела някога по тези земи. Маркевци натрупват своето богатство чрез търговия на ценни и нишови стоки като цветя и коприна, които се представят по време на Доленския панаир с небивал успех.

В селото има панорамна гледка, която ще ви издигне високо в облаците. Тя е почти 360-градусова към село Долене, планините Огражден, Беласица и Славянка, както и части от Северна Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-приятно ухаещите градове в Европа: Класация

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия