Най-голямото езеро в България – ще познаете ли кое е то?

53794
Най-голямото езеро в България – ще познаете ли кое е то?
Снимка: Larisa-K / Pixabay

Най-голямото езеро в България е естествен лиман на Черно море. Цели три реки пълнят това впечатляващо не само с красотата си, но и с биологичното си разнообразие езеро – Съндер дере, Чукарска и Айтоска. Ако до тук все още сте се колебали кое е то, най-вероятно, чувайки за река Айтоска, вече подозирате, че говорим за езеро, разположено в Бургаска област. Познато е като Бургаското езеро или още като езерото Вая – старото му име, най-голямото езеро в България наистина е близо до морския град и е още едно приказно местенце, на което да се насладите по време на морската си почивка.

Вая – най-голямото езеро в България

Община Бургас премахна нерегламентирани сметища около езерото Вая (ВИДЕО)

Община Бургас премахна нерегламентирани сметища около езерото Вая. Преобладаващата част от отпадъците са стари автомобилни гуми. Те са ...

Със своите 28 кв.км. Вая е най-голямото езеро в България. То е и сравнително плитко – едва около 1.3 метра дълбочина. За сметка на плитките води размерите му са впечатляващи – дължината му е почти 10 километра, а в най-широката си част достига 4.5 км. Значимо е с впечатляващото разнообразие от птици, които гнездят около езерото или могат да бъдат наблюдавани в района му. Освен с флората и фауната езерото привлича туристите и с екопътека, на която са позиционирани интересни забавления и атракции за малки и големи като Скривалището на раците, Езерото с лилите, Островът на костенурките и др., които няма да ви оставят безучастни. Те са част от екопарк „Вая“ –  място, което задължително трябва да посетите, ако се намирате в Бургас или преминавате покрай морския град. Паркът предлага разнообразие от забавления и възможност за досег до природата и учене чрез игра – екоакадемия за деца, наблюдение на птици, конна езда, риболов, приложни изкуства и други възможности за алтернативен туризъм.

Любопитно за най-голямото езеро в България

-  Вая впечатлява не само в живописните гледки, но и с обитателите си. Освен реките, които пълнят езерото, във Вая навлиза и солена вода от Черно море, от което го отделя пясъчната коса Кумлука. Така най-голямото езеро в България е пълно и със солена, и със сладка вода и е дом както на сладководни обитатели, така и на морски видове.

- Най-голямото езеро в България е защитена територия с цел опазване на природата и най-вече на биологичното разнообразие и редките птици. То е място, любимо на орнитолозите. Над езерото преминава най-големият миграционен път на птиците в цяла Европа – Виа Понтика, което позволява по бреговете на Вая да се срещат и наблюдават разнообразни видове птици, сред които и редки или застрашени от изчезване. Общият брой на видовете птици е 254, като 71 са включени в Червената книга на България, а цели 9 вида птици, наблюдавани край най-голямото езеро в България, са застрашени в световен мащаб.

- Край Вая гнезди малкият воден бик, което придава на езерото ключова важност в Европа като местообитание на вида.

Проблемът с наводненията от езерото "Вая" в Бургас е на път да бъде решен

Над две хиляди кубични метра тиня и още толкова блатна растителност извадиха от канала свързващ езерото „Вая” с Черно море....

- Най-много от популацията на тръноопашатата потапница у нас се среща именно покрай най-голямото езеро в България.

- По залез Вая  прилича на огнена лава, отразявайки червеното сияние на залеза.

- Най-голямото езеро в България има интересно местоположение – между два квартала на Бургас, а не далеч от цивилизацията – факт, който улеснява както достъпа до езерото и увеличава популярността му, така и помага за развитието на туризма в морския град, прибавяйки към чара на Бургас и към многобройните места за забавление и почивка още една приказна, живописна и любопитна дестинация.

Произход на името на най-голямото езеро в България

До 1942 година езерото, познато днес като Бургаското езеро, носело името Ваякьойско езеро или още Вая според посоченото в книгата „Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г.“ Защо езерото се е наричало така и какъв е произходът на името не ни е известно. Съвременното му наименование със сигурност се свързва с името на града, в който е разположено най-голямото езеро у нас – Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия