Грац - градът на противоположностите

61786
Снимки: Thinkstock

Величествени дворци, широки площади, тесни, криволичещи улички и романтични дворове, сгушени в цъфнали и ухаещи люлякови храсти,калдъръми и схлупени покриви от червени керемиди, улични музиканти, които се сменят на всеки кръгъл час. Това е завещанието на италианските строители, които са работели и живели векове наред в Грац, намиращ се в Югоизточна Австрия, център на провинция Щирия.

Готически, ренесансови, барокови и модерни сгради, изправени една до друга, са само една от причините, поради които Грац е известен като градът на противоположностите и разнообразието.

В продължение на столетия, между 1379 и 1619 година, градът е служил за резиденция на Хабсбургите. Историческият център на града е един от най-добре запазените в цяла Европа и е включен в Списъка на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Освен това, е един от 11-те в света, които ЮНЕСКО обяви за градове на дизайна, а през 2008 година бе обявен за град на кулинарното изкушение, като най-старата кулинарна книга от региона, датираща от 1686 година, е запазена и до днес.

Потенциалът на града се разпростира в най-различни аспекти – от изкуство до бизнес, от мода до технологии, като не спира да печели награди за модерна архитектура.

Забележителности

Бароковият замък Егенберг е отдалечен от центъра на града. Просторният му парк изобилства от различни видове розови храсти, а редовните обитатели на градините са пауни.

Интериорът е по поръчка на княз Ханс Улрих фон Егенберг, който искал сградата да бъде символ на космоса: четирите барокови кули символизират четирите годишни времена, 365-те прозореца - броя на дните в годината, 52-те стаи - броя на седмиците в годината, 24-те служебни помещения - броя на часовете в едно денонощие.

През 1666 г. внукът на Ханс Улрих фон Егенберг възлага на художника Ханс Адам Вайсенкирхер да нарисува за замъка повече от 600 картини, които и до днес украсяват неговите стени.

Сградата "Ландхаус" приютява и "Оръжейната палата" с над 30 000 оръжия и брони.

В сърцето на централната част се извисява хълма Шлосберг, издигащ се на 500 метра надморска височина. В „Гинес“ е отбелязана като най-силната и недостъпна крепост в света, от която днес не е останало почти нищо, освен една внушителна часовникова кула (на която стрелката за минутите е по-къса от тази за часовете), считана за символ на Грац.

5 неща, за които трябва да отделяте повече пари

Представете си как след години седите с внуците си пред камината и им разказвате как… сте си купили най-модерния по ваше време 3...

До хълма може да се стигне с историческа железница, асансьор или по заобиколен стръмен път от 250 стъпала, водещи директно до кулата.

От върха на хълма се открива прекрасна панорама към целия австрийски град, на която можете да се насладите в китна, ароматна градина.

Несебър е 7-ото най-невероятно място на Балканите според нова класация

Една от перлите на нашето Черноморие - Несебър, бе подобаващо оценена и от нова класация, подреждаща 10-те най-невероятни места на Балк...

Върху останките и руините на подземията на крепостта Шлосберг днес има сцена, на която се провеждат различни спектакли и празненства.

Уникалният остров Муринзел, разположен на река Мур, е изкуствено създаден от нюйорския дизайнер и фотограф Вито Акончи. Всъщност повечето хора го приемат за плаваща платформа, във формата на голяма морска мида.

Образователни центрове

Островът на идеите – където всеки креативен човек може да твори на собствен остров безплатно!

Този проект съществува и е идеален вариант за хората, които трябва да реализират целите и идеите си, но имат нужда от уединено спокойст...

Грац е притегателен център за студенти от цял свят, тъй като предлага уиниверситети с голям спектър от различни специалности. През 2011 година е основано българското училище „Никола Й. Вапцаров” в Грац от активни родители, които предлагат обучение по български език и литература, история, народни танци, тетрална дейност, музика и гъдулка в събота по определена програма. От май 2012 г. училището е член на Асоциацията на българските училища в чужбина и е включено в списъка на МОН по ПМС 334.

Култура

21 театъра предлагат модерни и класически постановки, а през лятото градът се превръща в сцена на безброй атракции. Ежегодно, през юни се провежда изложба, посветена на класиката - "Щириарте", а през есента изложба, посветена на авангардното изкуство - "Щирийска есен".

Музей на Арнолд Шварценегер

Само на 4 км от Грац се намира селището Тал, в което е роден Арнолд Шварценегер. Там е неговият музей, който е единственият в света, спонсориран от самия собственик. Музеят е родната му къща, в която има много оригинални ескпонати, разказващи историята на „Терминаторът“.

Най-трудните за оцеляване места на Земята

Едва ли някога ще попадхнем на някое от тези места, но със сигурност е интересно да знаем кои са най-невъзможните за оцеляване места в ...

Известни личности

През краткия лутерански период от историята на града там е основано Лутеранско училище, в което учи Йоханес Кеплер. Никола Тесла учи електроинженерство в Политехниката през 1875. От 1909 до 1938 в града преподава нобеловият лауреат Ото Льови, а за кратко през 1936 и Ервин Шрьодингер. В Грац е и домът на българския княз Александър I Батенберг, който умира там през 1893 г.

Автор: Виктория Пенева

Снимки: Thinkstock

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия