Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Класация на 10-те най-туристически градове за 2023 година. Кой е на почетното първо място ?

02 януари 2024, 12:07 часа

Вече стана ясно кои са 10-те най-посещавани от туристи градове през 2023-та година, класацията е дело на Euromonitor.

На почетното първо място се нарежда френската столица Париж, следван от екзотичния Дубай, намиращ се в Обединените арабски емирства. На трето място е испанската столица Мадрид, следвана от японската столица Токио.

На пето място се нарежда Амстердам, следван от Берлин, Рим, Ню Йорк, Барселона и Лондон.

Интересен факт е, че само три от градовете в класацията, се намират извън Европа и това са Дубай, Ню Йорк и Токио. А Барселона е единственият град от класацията, който не е столица. Токио пък за пръв път влезе в топ 10 на най-посещаваните от туристи градове.

Списък на най-надценените туристически места, които често разочароват туристите

Вижте топ 10 на най-посещаваните от туристи градове през 2023 година:

  1. Париж, Франция - известен и като "Градът на светлините", като привлича със своята романтика и културно богатство. Туристите се потапят в атмосферата на Монмартър, наслаждават се на Айфеловата кула, разглеждат Лувъра и се разхождат по брега на р. Сена.
  2. Дубай, Обединени арабски емирства - градът на високите небостъргачи и невероятните луксозни обекти е символ на модерност и бързо развитие. Високите облаци в небето се отразяват в изисканите стъклени небостъргачи, а Бурдж Халифа - най-високата сграда в света, предоставя на туристите спиращи дъха гледки.
  3. Мадрид, Испания - Мадрид, съчетава традиционното с модерното. Градът пленява с архитектурата си, кулинарните изкушения и нощния живот.
  4. Токио, Япония - Токио, пулсът на технологичния напредък, съчетава футуристичните сгради с традиционните храмове. От ярките неонови реклами в Дзингис Кан, до спокойствието на Градината на императорската резиденция, градът предлага множество контрасти и няма турист, който да остане безразличен.                                                                
  5. Амстердам, Холандия - със своите канали и характерни къщи, Амстердам е град на изкуството и свободата.
  6. Берлин, Германия - Берлин, със своята история, отразена в останките на Бранденбургската врата и Западния Берлин, съчетава традиция с модерност. Градът е епицентър на съвременната изкуствена сцена и креативен дух.
  7. Рим, Италия - вечният град Рим прелъстява с колоритните си площади като Площада на Испания и Фонтана ди Треви. Римският Форум и Колизеумът ни пренасят в древността, а кухнята и виното са истинско кулинарно преживяване.
  8. Ню Йорк, САЩ - Ню Йорк, "Градът, който никога не заспива", съчетава небостъргачи като Емпайър Стейт Билдинг с културни институции като Метрополитън музей на изкуствата. Хаосът на Таймс Скуеър се съчетава с парковете и историята на Централен парк.     

Бали въвежда туристическа такса от февруари 2024 г. 

     9.Барселона, Испания – това е градът на Гауди и модерния архитектурен стил. Саграда Фамилия и Парк Гуел са архитектурни чудеса, докато Ла Рамбла предлага уникално изживяване с магазини, улични артисти и ресторанти. Определено Барселона е град, който трябва да се посети.

    10.Лондон, Обединеното кралство - градът със своята река Темза и сгради като Биг Бен и Окото на Лондон, привлича с културния си микс.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес