На снежно пътуване в Рила

8294
На снежно пътуване в Рила
Снимка: Българският пътеводител/Десислава Йорданова

Снегът е радост голяма открай време за малки и големи. И колкото повече копнеем за него, донякъде заради все по-честата му липса по по-ниските части, толкова повече ни примамва идеята да нарамим ските и шейните и да се отправим към планината. Затова и настоящото петъчно предложение на "Българският пътеводител" в традиционната си рубрика в Actualno.com е да поемем към Рила. Моментът е повече от подходящ и заради един специален повод - в събота, 16 януари се провежда Световния ден на снега.

Част от родните зимни курорти се включват в инициативата на Международната федерация по ски, като организират разнообразни прояви. Целта е децата и техните семейства да излязат в планините, да се отдадат на природата и на всевъзможните дейности, които тя предлага. Боровец е сред курортите, които се включват в снежния празник от самото му начало преди няколко години. Предвидени са намалени цени на картите за деца, безплатни ски и сноуборд уроци, демонстрации, игри в снега и снежни забавления.

Обещахме си пътуване

Честита, вълнуваща, приключенска Нова година! Това е пожеланието на екипа на „Българският пътеводител“ към всички българи и...

Но не е само Боровец, в Рила има и други ски курорти, които задоволяват нуждата от почивка и зареждане от близкия досег до природата – Паничище, Семково. Места, очарователни през всеки сезон, с достатъчно писти и условия за вълнуващи зимни приключения.

И ако не всичко за вас е ски, Рила пак има какво да предложи. При подходящи условия можете да се отправите към най-високия връх на страната - Мусала и района на Мусаленските езера. А може да изберете да потеглите към Седемте рилски езера. Дори да стигнете само до едноименната хижа ще се насладите на приказната снежна пустош наоколо. В района също има ски писти и за начинаещи, и за напреднали.

В северозападната част на Рила е гранитеният исполин – връх Мальовица – отколешно предизвикателство за алпинисти, катерачи и любители. А и за скиори – в района на Меча поляна има ски център. Недалеч от Мальовица се е свряло невероятно красивото Еленино eзеро. През зимата кристалните му води може и да са замръзнали, но това съвсем не отнема от безграничната му красота. И щом сме на вълна природни прелести, да не подминаваме връх Белмекен с язовир "Белмекен" и едноименната хижа. Целият район е сред най-живописните места наоколо.

И нещо по-встрани от ските и снега, но актуално от столетия. Сред десетките природни кътчета в Рила, които заслужават да бъдат посетени, се намира най-големият манастир в България – Рилската обител "Св. Иван Рилски". Тук първо ще ви удиви красивата местност, в която е разположен, а после може да се отдадете на молитва, да запалите свещ или само да се запознаете с пребогатата му история.

Пътуване към близостта на Коледа

Декември вече преполови, устремен към своя край. И в този си стремеж, да остави 2015-та в историята, последният месец ни отвежда до най...

Такова място е Рила – безкрайно красиво, с възможности за туризъм през всеки сезон и с гарантирани прекрасни спомени. Разбира се, за да са такива винаги, особено през зимата, се съобразявайте с условията за туризъм, следвайте съветите на планинските служби и тръгвайте само добре подготвени.

Автор: Петя Георгиева, НТК "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия