Норвежко градче за първи път ще се радва на зимното слънце

68652
Норвежко градче за първи път ще се радва на зимното слънце

Жителите на изолираното градче Рюкан в южна Норвегия, сгушено в стръмна долина, за първи път ще се радват на зимно слънце. Това ще стане благодарение на огромни огледала, съобщи denverpost.com.

Огледалата са бяха поставени тази сряда и деца веднага се събраха да играят волейбол.


Планините, които обграждат градчето, са далеч от Хималаите, но са достатъчно високи, за да лишават 3500 души, населяващи мястото, от пряка слънчева светлина през шест месеца от годината. Това е идея, стара повече от век, от времето на самото зараждане на Рюкан - да се инсталират огледала на 400 метра височина, за да могат те да отразяват слънчевите лъчи към централния площад.

„Идеята беше малко луда, но лудостта е нашето малко име“ - каза Ойстейн Хоуган, координатор на местния проект.

Красотата на ледения хотел в Швеция (снимки)

Леденият хотел се намира в Юкасярви, Швеция. Иглуто е било построено първоначално като галерия, но след време туристи пренощували в не...

“Когато Рюкан бил основан, изглеждало пълна лудост да създадеш общество по средата на нищото с тази водно-електрическа централа, огромните тръби и един релсов път за транспортиране на тор до останалия свят“ - добави той.

Идеята била първо разисквана от норвежкия индустриалец Сам Ейд, по чиято инициатива Рюкан бил основан. Ейд създал електроцентралата Norsk Hydro и искал да използва мощноста на огромния местен водопад, за да произвежда химични торове. От 300 обитатели по разпръснатите в региона ферми през 1900 година, популацията нараснала на 10000 през 1913 и амбициозният предприемач предложил проекта за отразяване на слънчевите лъчи към градчето.

„Това е един от малкото проекти, които Ейд не успял да завърши, поради липсата на подходяща технология“ - казва кметът Стейнар Бергсланд.

Вместо това той построил лифт, който се използва до ден днешен, за да позволи по този начин на работниците си да възстановяват нивата си на Витамин Д, като поемат слънчева светлина на планинския връх.

Пирин - селото, в което змейове крадат невести (снимки)

В санданското село Пирин, намиращо се под връх "Ореляк" от уста на уста се предава легендата за създаването му. Тя гласи, че на времето...

Артистът Мартин Андерсен, който пристигнал в градчето от Париж, подхванал идеята отново преди 10 години.

„Колкото повече наближаваше зимата, толкова повече ние трябваше да излизаме от долината, за да можем да се радваме на слънчевите лъчи. Така че аз се запитах – защо да не отместим слънчевите лъчи, вместо постоянно ние да се местим? “ - сподели той.

Идеята срещнала съпротива от някои от местните жители, които повдигнали въпроса за това дали всъщност е подходящо да се инвестира в подобен проект вместо в детски градини и училища.

„Някои хора го нарекоха Мики Маусов проект и имат право, защото е налудничав, но би трябвало да мислим извън кутията и да изследваме нови пътища“ - каза кметът на градчето.

Дубай - хит сред българите за празниците

Дубай е една от хитовите дестинации сред българите, които ще пътуват по време на Коледно-новогодишните празници, показват статистиките ...

5 милиона крони (615 000 евро или 849 000 долара) са инвестирани за проекта – четири милиона от спонсори – и сега три огледала по 17 кв.м. се издигат над северната страна на Рюкан. Огледалата ще се управляват от компютър, така че да следят слънчевата светлина и да я отразяват към площада, осветявайки 600 кв.м. елипсовидна площ. Тържественото откриване е предвидено за следващата седмица в зависимост от метереологичните условия.

„След като се припичаха на слънце, хората станаха по-лъчезарни“ каза Хоуган след последните тестове.

Освен че жителите се чувстват по-добре, местните власти се надяват благодарение на медииния интерес да увеличат броя на туристите и приходите от туризъм. Окуражен от очаквания туристически интерес, Рюкан се надява да бъде включен в листа със Световното Наследство на Юнеско като пример за човешкия индустриален гений.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия