България е европейски лидер по скорост на 5G

2608
България е европейски лидер по скорост на 5G
Снимка: Getty Images/Guliver

Свикнали сме България да е на последните места в позитивните международни класации. Една от областите, в които страната ни показва добри постижения е качеството на интернет комуникациите. Добрата новина идва от актуалните данни на компанията Ookla и нейната платформа Speedtest за измерване на интернет връзките. Страната ни е с отлична позиция в класацията на Ookla за скорост на мобилния интернет и през месец януари 2022 г. заема седма позиция в света, като се изкачва с една позиция в сравнение с декември 2021 г.

Има добра вест и за развитието на родните 5G мрежи. Според измерването на Speedtest за последното тримесечие на 2021 г. България е първа на Стария континент и трета в света по скорост на 5G връзката, измерена като медианна скорост на download. В световната класация по този показател по-добре от страната ни се представят единствено Обединените арабски емирства и Южна Корея. България попада в ексклузивния “клуб 300 Mbps+”, т.е. страните със скорост на 5G download над 300 Mbps. Непосредствено след нас в подредбата са съответно Норвегия и Швеция - две богати страни със силно развита телекомуникационна инфраструктура.

Родината ни се представя добре и в класацията за наличност на 5G мрежите, определен чрез достъпа на хора с 5G смартфони до тези услуги. Пo този важен показател с малко над 35% наличност България е на пето място в света и на трето в Европа след Нидерландия и Кипър. На първо място в глобалната подредба тук е САЩ с близо 50% наличност.

Вглеждането в класацията за 5G скорост по телеком оператори разкрива причината за доброто национално представяне. По-конкретно, “Виваком“ е на второ място в Европа по скорост на 5G download. Любопитен факт е, че на първите две места са две компании собственост на United Group, съответно словенският телеком Telemach и българският „Виваком“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com