Сърджан Джурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud: Българските потребители бързо приемат иновациите

2470
Сърджан Джурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud: Българските потребители бързо приемат иновациите
Снимка: Srdjan Djurdjevic, CEO United Cloud

Представяме ви едно интервю със Srdjan Djurdjevic, CEO United Cloud:

 

Г-н Джурджевич, каква е ролята на United Cloud като част от United Group и какви са целите ѝ?

Ние сме центърът за развитие на иновациите на United Group с 250 технологични професионалисти от всички страни в региона. Нашите продукти са създадени най-вече за телекомуникационната и медийната индустрии. Първият ни продукт е EON TV, но имаме общо 8 продуктови линии. Най-големият офис на UC е в Белград - един от общо петте ни офиса в Сърбия, Словения и Швейцария. Като част от United Group, нашата цел е да разширим дейностите си до много по-голям цялостен отпечатък. Ние създаваме изработени по поръчка продукти, които са идеално пригодени за нашия регион и за бизнес модела и клиентите на United Group.

Колко е трудно да се правят иновации в тази индустрия?

Ние сме водени от предизвикателството да разрешаваме сложни проблеми, свързани с технологиите и с клиентското изживяване. Винаги гледаме напред и се опитваме да предвидим какво ще се случи в бъдеще. Добър пример е развитието на EON TV, първият ни продукт. Целта ни беше да удовлетворим бързо развиващите се навици и предпочитания на телевизионните зрители. Вместо да имат един споделен телевизионен екран в хола, хората сега искат да гледат телевизия на личните си устройства на различни места. Екипът ни направи това възможно.

Можете ли да ни разкажете повече за плановете си за отваряне на център за иновации в София?

България е един от ключовите пазари за United Group. В допълнение, той е дом на много талантливи и добре образовани ИТ специалисти. Планираме да поканим разработчици, дизайнери, продуктови мениджъри и UX специалисти да се присъединят към нашата общност за развитие. Те биха могли да ни помогнат да добавим важен местен отпечатък на услугите, които разработваме. Нишата за дигитални услуги изисква специфични познания. С нашето ноу-хау и сътрудничество с местни експерти, бизнесът ни може да донесе положително социално и икономическо въздействие. По този начин младите таланти ще имат повече причини да останат и да работят от родната си страна по най-новите технологии.

Платформата EON вече е 6 месеца на българския пазар. Как се прие от българските потребители?

EON TV се оказа най-бързо развиващата се услуга в портфолиото на Vivacom с над 50 хил. абонати за първите 6 месеца. Тези цифри са ясен знак, че българските потребители бързо приемат иновациите, когато те им предлагат качествена услуга и добро клиентско изживяване. Ние вярваме, че с EON TV цялостното им поведение започна да се променя. Днес Vivacom има 39% нелинейно използване на съдържание с EON срещу 17% с IPTV за миналата година, като около 30% от всички клиенти използват EON чрез мобилно приложение. Тези цифри показват, че EON TV отговаря на очакванията на новите поколения, давайки им модерна и гъвкава TV платформа в една стабилна мрежа.

Какво е бъдещето на услуги като EON?

EON TV разполага с повече от 50 хил. видео активи и се гледа на повече от 1,5 млн. устройства всеки ден. Това е гъвкава платформа, която работи с всяка мрежа - кабелна, оптична, OTT или мобилна. EON TV доставя всякакъв вид съдържание при поискване (on demand) на всяко устройство, на всяко място, по всяко време, персонализирано за всеки потребител. Потребителите могат да създадат профили, да получават персонализирани препоръки и да настройват правила за гледане на децата си чрез EON KIDS. Създадохме и спортен режим с данни, които добавят нова дълбочина и пъстрота в гледането на спортно съдържание. Платформата непрекъснато се разраства, за да поддържа повече съдържание и повече потребители, и да се адаптира към всеки тип формат на мрежа и съдържание. Сега е на разположение в целия пазар от над 40 млн. потребители в Югоизточна Европа, обхващащ всички страни, в които оперира United Group.

Можете ли да разкажете за някои интересни иновации, разработвани от United Cloud?

Платформата за гледане на съдържание трябва да позволява на потребителите да прекарват екранното си време, като гледат съдържанието, което ги интересува – а не да преглеждат канали. Платформата трябва да предлага подходящи препоръки и да прави точни индивидуални прогнози, като същевременно позволява на потребителите да търсят сред всичките 50 хил. събития и активи. Това изисква използването на усъвършенствани технологии като машинно обучение и изкуствен интелект. Нашият екип за иновации „прегърна“ тези технологии, като ги прилага в производството на кратки формати, в разширеното откриване на съдържание и персонализирането. Работното име за този проект е LEON.

Какво можем да очакваме като потребители в близкото бъдеще?

Следващата голяма стъпка е стартирането на EON Connect за потребителите на Vivacom. Нашите експерти работиха усилено, за да създадат продукт, който ще помогне дори на хората, които не харесват особено технологиите, да контролират домашните си Wi-Fi и LAN мрежи. Приложението позволява на клиентите лесно да контролират кой е свързан към домашната мрежа и да защитават устройствата си от интернет заплахи. Ключовата функция е набор от възможности за родителски контрол, които превръщат домашния интернет в напълно безопасна и контролирана среда за децата.

главен изпълнителен директор на

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com