5 ежедневни навика - ако не ги следите, може да полудеете и да попаднете в болница

3109
5 ежедневни навика - ако не ги следите, може да полудеете и да попаднете в болница
Снимка: iStock

Всеки човек се състои от определен набор от навици: разрушителни и творчески. Но има и тревожни навици, които се формират в опит да се отървете от натрапчиви, тревожни мисли и състояния, а понякога са симптом на вече формирани психични разстройства.

Такива навици най-често се проявяват в ежедневието. А привидно незабележими действия могат да бъдат тихи симптоми на психогенни разстройства като тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), деменция и болестта на Алцхаймер.

Ето няколко от най-разпространените битови навици, на които трябва да обърнете внимание, ако ги забележите у себе си или вашите близки.

Кои са най-вредните за здравето навици, които всички правим?

1. Перфектен ред

Всеки предмет е сгънат в определен ред, всичко има своето място, а подовете са излъскани до блясък. На пръв поглед това характеризира собственика като педант. Според експерта обаче, подобно желание за ред може да крие силно безпокойство.

„Сред перфекционистите има много тревожни хора“, казва психологът. Понякога желанието за чистота и ред се засилва след кавга и житейски неприятности. В процеса на почистване такива хора чувстват, че придобиват контрол над живота и емоциите си.

Но ако подреждането на нещата в определен ред служи за отвличане на вниманието от неприятните мисли, които са натрапчиво заседнали в главата, тогава е възможно това да е симптом на ОКР.

2. Всичко трябва да е стерилно

Миенето на ръцете със сапун и избягването на хранене от мръсни съдове е въпрос на хигиена. Но ако изпитвате силно дразнене след ръкостискане и бутилката с антисептик издържа за по-кратък период от време, тогава това е очевиден симптом на OCD. Страхът от микроби, вируси и замърсени повърхности става все по-актуален и става възможно да се справим с него само чрез извършване на стереотипни действия.

3. „Ще купя повече“

Ако ви е трудно да устоите на желанието да купите ненужна вещ и няма обяснение защо е необходима покупката, тогава най-вероятно това е вид пристрастяващо поведение, сигурен е психологът. Ритуалът помага за справяне със стреса и може да доведе до ониомания, т.е. до пазаруване.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

4. „Не изхвърляйте тази консерва.“

Синдром на Плюшкин или желанието да се запазят стари и ненужни неща. Това е, когато безопасността е по-важна от употребата. Артикулите не са сортирани или сортирани и се съхраняват в безпорядък.

Важно е да знаете, че симптомът може да се прояви на фона на увреден фронтален дял на мозъка, поради нараняване, деменция и други психични разстройства.

5. Разсеяност

Разсеяността често се появява на фона на хроничен стрес, което води до намалено внимание и памет. Въпреки това, ако тази болест се е превърнала в спътник на възрастните хора, това е причина за повишено внимание. Тъй като такъв симптом е един от ранните признаци на болестта на Алцхаймер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com