9 начина бързо да се отървете от отоците на лицето и тялото

11139
9 начина бързо да се отървете от отоците на лицето и тялото
Снимка: iStock/Guliver

Случайното подуване не винаги означава, че човек е болен. Доста често те възникват поради заседнал начин на живот или неправилно хранене.

Отокът, който възниква заради заседнал начин на живот и неправилно хранене, може да добави няколко допълнителни килограма тегло и дори няколко години до възраст.

Какво означават подуванията в определени части от тялото?

Откъде идва излишната вода?

Кръвоносната и лимфната системи играят критична роля за поддържането на водния баланс. Когато кръвта циркулира в тялото, част от течната фракция (плазма) се просмуква през стените на най-малките съдове - капилярите - и навлиза в тъканите. Така се образува междуклетъчната течност. С нея клетките получават необходимите хранителни вещества и кислород. Тя също така премахва метаболитните отпадъци от клетките.

След това една част от течността се връща в кръвоносните съдове, а другата, заедно с клетъчните отпадъци, навлиза в лимфната система, превръщайки се в лимфа. Преминавайки през лимфните възли, лимфата се филтрира и след това преминава обратно в кръвния поток през специални лимфни канали.

Забавянето на кръвообращението и движението на лимфата е най-честата причина за отоци при хора без хронични заболявания.

Метод 1. Движете се повече

Движението играе ключова роля в поддържането на здрави кръвоносни и лимфни системи: то стимулира мускулните контракции, които от своя страна насърчават по-ефективната циркулация на течности и намаленото подуване на тъканите.

Това са причините за подуване на цялото тяло

Метод 2. Загрейте през деня

Ако излизането навън не е възможно, практикуването у дома също е подходящо. Особено полезни са упражненията, при които краката или таза са по-високи от гърдите.

За стимулиране на лимфния поток са полезни ритмичните и вибриращи движения: можете да люлеете краката и ръцете си или да скачате.

Метод 3. Лимфодренажен масаж

Ритмичното разклащане или поглаждане на крайниците стимулира движението на лимфата и спомага за по-бързото напускане на излишната течност от тъканите.

Метод 4. Дрехи по размер

Тясното бельо, тесните чорапи и панталони, които притискат стомаха, влошават кръвообращението и водят до задържане на течности в тъканите.

Метод 5. По-малко сол

Появата на отоци е силно повлияна от диетата. Например солта насърчава задържането на течности в тъканите. Ако човек щедро осоли ястия, рискът от оток се увеличава.

Метод 6. Яжте по-малко сладкиши

Задържането на течности се насърчава от храни с високо съдържание на захар и други бързи въглехидрати: сладки напитки, десерти, сладкарски изделия, бял хляб, тестени изделия от бяло брашно.

Метод 7. Пийте повече вода

Парадоксално, дехидратацията е друга често срещана причина за оток. Когато не се доставя достатъчно вода, тялото започва да я задържа в опит да натрупа необходимото количество за поддържане на живота.

Метод 8. Намалете консумацията на алкохол

Алкохолът има диуретичен ефект, причинявайки повишено уриниране и значителна загуба на течности. В опит да се предпази от дехидратация, тялото натрупва течност в тъканите.

Метод 9. Добавете диуретични храни към вашата диета

На първо място, трябва да добавите в менюто си повече храни, съдържащи калий. Този минерал действа като естествен диуретик и спомага за поддържането на нормален водно-солев баланс

Някои билки също имат диуретичен ефект, включително хвощ и бреза. Те стимулират бъбреците и ускоряват процеса на извеждане на течности от тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com