Какво означават подуванията в определени части от тялото?

22241
Какво означават подуванията в определени части от тялото?
Снимка: iStock

Подути пръсти, клепачи, лице или други части на тялото. Звучи ли ви познато? Има много причини за периодичното подуване на определени части на тялото. Това е начинът, по който тялото ви може да извика за помощ. 

Вижте кое е нормално и кое не, откъде идва подуването и кои симптоми е по-добре да не пренебрегвате.

Какво представлява подуването?

Подуването се разпознава лесно. То представлява увеличаване на обиколката на дадена част от тялото, обикновено видимо от пръв поглед, причинено от задържането на вода или телесни течности в тъканите. Ако подуването е придружено от допълнителни симптоми (зачервяване на кожата, сърбеж, повишена температура и др.), те са ценна диагностична подсказка за лекаря. 

Какво означава подуване на клепачите и областта на очите?

Подуването на клепачите най-често е резултат от безсънна нощ, нарушен дневен ритъм, небрежно премахване на грима или временна алергична реакция, например към козметичен или почистващ препарат. Понякога обаче подобен симптом показва медицинско състояние - алергия, бъбречни проблеми, хормонални нарушения, нарушена функция на щитовидната жлеза и черния дроб. Не на последно място, по този начин могат да се проявят и състояния, свързани с очите (като ечемик или конюнктивит). 

Напитките, които ще ви избавят от подуване на корема - пийте поне 1 от тях всеки ден

Какво означава подуване на лицето?

Обикновено подуването на лицето е показателно за алергична реакция, възпаление в устната кухина или състояние след изваждане на зъб.

Какво означава подуване на устните и езика?

Подуването на устните и езика понякога може да е сигнал за алергия към прието лекарство или хранителен продукт, поглъщане на отрова, излагане на езика на стомашна киселина или стоматологични проблеми, но в повечето случаи е реакция на ужилване от оса или друго насекомо. 

Често тогава се подуват и структурите на гърлото, а всичко това заедно представлява фатална опасност, тъй като, особено при алергичните хора, има притискане на гърлото, а езикът също може да се подуе бързо, да не се побере в устата, което още повече затруднява поемането на въздух. В такива ситуации незабавно трябва да се извика медицинска помощ.

Подуването на езика на пръв поглед "без причина" също трябва да ви подтикне да потърсите професионална помощ - ако подобно състояние продължава дълго време, то може да означава както неоткрита алергия, така и сериозно системно заболяване.

Това са причините за подуване на цялото тяло

Какво означава подуване на стъпалата и глезените?

Подуването на краката често се появява, когато венозните съдове се притискат, което затруднява правилното циркулиране на кръвта. Сред причините за това състояние са твърде тесните, зле прилепнали дрехи и продължителното седене. Ако обаче подуването е асиметрично, съчетано с болка, кожни лезии или температура, увеличава се бързо, то предполага наличието на заболяване и изисква спешна консултация с лекар.

Малко, симетрично, неболезнено подуване на глезените и стъпалата е често срещан симптом, съпътстващ бременността, особено след втория триместър. 

Ако отокът се натрупва бавно, той е лек и отшумява след почивка със стъпала малко над бедрата (в топлите дни е най-добре да почивате боси, за да не оказвате допълнителен натиск върху стъпалата с чорапи или други дрехи).

Какво означава подуване на ръцете?

При жените най-честата причина за подуване на пръстите и ръцете са хормоналните колебания, свързани с бременността или промените в цикъла. 

Такова подуване не боли, увеличава се бавно, обикновено изчезва спонтанно и не е свързано с други симптоми (като кожни промени или сърбеж). Тревожно е болезненото, асиметрично подуване, увеличаващо се бързо, придружено от други симптоми. Болезненото подуване на едната ръка (ако е придружено от зачервяване или усещане за затопляне) може да подсказва за тромбоза - потенциално животозастрашаващо състояние, по време на което е важно да се реагира незабавно, като се отиде на лекар.
Подуването на ръцете и допълнителен симптом - оскъдно уриниране или липса на уриниране изобщо - е доста ясен признак за бъбречна недостатъчност.

Подуват се глезените ви - ето какво означава това

Подуване и стоене на едно място - подуване може да се появи, ако стоите дълго време (напр. на работа) или седите дълго време, което понякога е неизбежно, напр. при дълги пътувания. Най-лошото е да седите с единия крак над другия. 

След няколко часа стоене в такива позиции някои хора развиват подуване на краката, което обикновено обхваща прасците и глезените. 

Проблемът с подуването на краката често се среща и при шофьорите, които карат на дълги разстояния без почивка - шофирането очевидно изисква известно движение, но то определено не е достатъчно. За да се избегне подуването и изтръпването на крайниците, е необходимо да се правят почивки по време на пътуването, да се сменят позите (това се отнася за пътниците), да се става и да се разхожда от време на време (във влаковете) или да се изпълняват прости упражнения, включващи сгъване и изправяне на коленете и краката и напрягане и отпускане на мускулите (в другите видове транспорт).

Подуване и прекомерен стрес - звучи доста необичайно, но прекомерният стрес (разбиран като физическо и психическо натоварване) също може да бъде фактор за появата на подуване. Ако стресовата ситуация продължи дълго време, може да се наруши хормоналният баланс, което се отразява негативно на метаболизма и допринася за задържането на вода в организма (този ефект е свързан с високите концентрации на хормона на стреса кортизол).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com