Действат ли наистина добавките за растеж на косата?

1829
Действат ли наистина добавките за растеж на косата?
Снимка: iStock

Какво представляват добавките за растеж на косата

Да започнем с това, че няма официална дефиниция за термина „добавка за растеж на косата“. Добавките, които са класифицирани като такива, съдържат съставки, за които се смята, че помагат на косата да расте, като специфични или различни хранителни вещества и/или растения. Множество общности могат да приемат тези добавки, включително тези, които изпитват следродилна загуба на коса или частична алопеция.

Видове и разновидности

Има различни видове и разновидности на добавки за растеж на косата и някои опции може да са по-привлекателни, тъй като отговарят на конкретни предизвикателства. Ето някои групи, които можете да очаквате да намерите, ако пазарувате добавки за растеж на косата:

1. Витамини и минерали

Дефицитът на специфични витамини и минерали е свързан със загуба на коса. Хранителни вещества като витамини A, B, C, D и E, желязо, селен и цинк често се включват в тези добавки.

2. Протеини и аминокиселини

Аминокиселините са градивните елементи на клетките и някои аминокиселини се намират в някои добавки за растеж на косата. L-цистин, L-лизин и L-метионин са популярни аминокиселини в тези опции за коса. Колагеновите пептиди също се използват, тъй като е доказано, че приемането им помага за предотвратяване на косопада и насърчава повторното израстване на косата.

Коя е най-полезната храна за косата?

3. Билки и растения

Някои растителни продукти, като куркумин, капсаицин и палмето, са свързани с растежа на косата в някои ситуации, като алопеция и изтъняване на косата. Други, като ашваганда, могат да помогнат на хората да се справят със стреса, което от своя страна може да подпомогне растежа на косата, тъй като има известна връзка между косопада и стреса, особено ако имате основно заболяване като алопеция.

Какви хранителни вещества поддържат здравето на косата

Според експерти следните хранителни вещества, могат да подобрят здравето на косата:

  • Биотин

Биотинът е едно от най-разпространените хранителни вещества, използвани за насърчаване на здравето на косата. Биотинът може да подобри структурата на протеин, наречен кератин, който е в изобилие в косата. Смята се, че вероятно подобрява обема на косата и покритието на скалпа, особено ако имате съществуващ дефицит.

  • Фолиева киселина

Фолиевата киселина е друг член на семейството на витамини от група В, който може да бъде полезен за здравето на косата. Фолиевата киселина поддържа процеса на производство на клетки и може да ви помогне да регенерирате нови, по-здрави клетки на косата.

  • Витамин Е

Витамин Е е антиоксидантен витамин, който може да помогне в борбата срещу оксидативното увреждане в тялото. Оксидативният стрес може да повлияе отрицателно на здравето на косата, което прави витамин Е чудесно хранително вещество, което да включите в рутинната си програма за здрава коса.

  • Цинк

Цинкът е микроелемент, който може да бъде полезен за растежа на косата. Недостигът на цинк може също да доведе до алопеция (косопад и/или изтъняване).

В допълнение към тези хранителни вещества, витамин D е ключов хранителен елемент, който може да повлияе на здравето на косата. Дефицитът на витамин D е свързан с изтъняване на косата и загуба на коса. Известно е, че витамин D стимулира космените фоликули и може да помогне за усвояването на други хранителни вещества, като калций и магнезий, което го прави универсален избор на солидна добавка.

Действат ли добавките за коса

Въпреки че мнозина биха се радвали, ако изваждането на хапче за растеж на косата веднага направи чудеса и доведе до плътна, гъста и здрава коса, за съжаление, тези хапчета няма да бъдат магически куршум за всеки.

Добавките за коса могат да помогнат за поддържане на растежа и здравето на косата при хора, които имат дефицит или неоптимални нива на определени хранителни вещества. Добавките за коса обаче не са магическо решение за всички проблеми с косата и тяхната ефикасност може да варира в зависимост от индивидуалната генетика, начина на живот и цялостното здраве. Важно е да се разбере, че добавките не трябва да заместват здравословната диета и начин на живот.

Шокиращата причина, поради която косата ви се заплита лесно и какво да правите за това

Въпреки че някои добавки за растеж на косата могат да предложат някои предимства за насърчаване на растежа на косата, трябва да мислим за по-голямата картина. Както всички знаем, важно е да се яде балансирана диета, която е богата на витамини и минерали, особено тези, които поддържат здравето на косата. Можете да опитате да включите нежни практики за грижа за косата, като избягване на агресивни химикали и минимизиране на топлинното оформяне. По отношение на косопада е важно да се идентифицира основната причина и да се говори с дерматолог за потенциални възможности за лечение, които може да включва локални или перорални лекарства.

Здравата коса е нещо, което мнозина, ако не всички от нас, желаят, и ни се струва, че бихме направили всичко, за да постигнем тази цел. Въпреки че добавките за растеж на косата станаха изключително популярни, приемането им за съжаление няма да гарантира резултати за всеки човек, тъй като опасенията за здравето на косата могат да бъдат причинени от много фактори извън дефицита на хранителни вещества.

Важно е да запомните, че здравето на косата е многофакторно и че храненето е само един аспект от насърчаването на здравия растеж на косата и предотвратяването на косопада. Генетиката, хормоналните промени, стресът и някои медицински състояния могат да играят роля за здравето на косата. Здравословната диета и начин на живот могат да помогнат за поддържане на цялостното здраве и могат да допринесат за по-добро здраве на косата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com