Ето как лекарите третират ухапванията от насекоми

7553
Ето как лекарите третират ухапванията от насекоми
Снимка: iStock/Guliver

Близо до плувни басейни, по планински пътеки, в задния двор на къщата на близък приятел или във вашето собствено легло - те са навсякъде и очакват момента, в който да ви заварят неподготвени. Често не забелязваме какво насекомо точно ни е ухапало. Върху нашата кожа се появява червена рана и чувство за непрестанен дискомфорт. И дори тези ухапвания да изглеждат невинни, по-добре да знаете как да ги идентифицирате и какво да правите, за да останете в безопасност.

Представяме ви кратко ръководство за различаване на ухапванията от насекоми и начините за тяхното облекчаване.

1. Паяк

Как изглежда: Повечето ухапвания от паяци не са опасни. Те се характеризират с наличие на малки червени подутини върху кожата. Въпреки това, някои видове могат да бъдат смъртоносни. Например: две червени точки са признак за ухапване от черна вдовица, докато червена подутина с бял блистер в средата, наподобяващ натъртване - на ухапване от кафяв отшелник.

Какво да правите:

Ако сте ухапани от обикновен паяк, измийте засегнатия участък с вода и сапун и нанесете студен компрес. След това повдигнете краката или ръката и използвайте антибиотичен мехлем.

Ако подозирате, че може да сте ухапани от черна вдовица или кафяв отшелник, направете следното: повдигнете крака или ръката, за да предотвратите разпространението на отрова. Стегнете плътна превръзка над засегнатия участък. По този начин може да намалите допълнителното разпространение на отрова. След това се обадете на бърза помощ или потърсете най-близката болница.

2. Комар

Как изглежда: Ухапванията от комари са добре познати на всички - те са твърди, зачервени, подпухнали и много сърбящи подутини с точка в средата, които се появяват няколко минути след срещата с тези насекоми. Обикновено са с размерите на горски плодове и имат кръгла форма или такава, подобна на петно.

Какво да правите:

Опитайте се да не се чешете, за да намалите риска от инфекция.

Измийте засегнатия участък с вода и сапун и нанесете студен компрес.

Също така може да използвате смес от мед, алое вера и сода за хляб или да вземете хладна вана без сапун, за да облекчите сърбежа.

Внимание: Ако усетите втрисане, главоболие, висока температура и други необичайни признаци, по-добре да потърсите лекар.

3. Кърлеж

Как изглежда: Ухапванията от кърлежи се разпознават много лесно, тъй като самият паразит може да остане прикрепен към кожата близо 10 дни. Ако е паднал, на мястото, където сте били ухапани, може да забележите малък червен кръг, който причинява болка. Имайте предвид, че кърлежите често се придвижват към най-топлите места на тялото като слабините и подмишниците.

Какво да правите:

Ако паразитът все още е прикрепен към кожата, първото нещо, което трябва да направите, е да го премахнете. Вземете остри пинсети и го хванете възможно най-близо до повърхността. След това издърпайте право нагоре и далеч от кожата, прилагайки постоянен натиск.

Почистете засегнатия участък със спирт или вода и сапун.

Потопете кърлежа в спирта, за да сте сигурни, че е мъртъв и го поставете в запечатан плик.

Внимание: Някои кърлежи с черни крака могат да пренасят Лаймска болест. Първият симптом на това заболяване е обрив под формата на мишена, който се появява до месец след ухапването. Също така може да почувствате умора, главоболие, мускулни и ставни болки и нарушен сърдечен ритъм. Ако забележите някои от тези признаци, незабавно уведомете вашия лекар.

4. Мравки

Как изглежда: Видовете мравки, които причиняват най-много проблеми, са червените огнени мравки. Техните ухапвания остават малки червени петна, съпроводени от чувство на парене по кожата. Ден или два по-късно върху засегнатите зони се образуват бели пустули. Те водят до поява на болка и сърбеж и с времето могат да се превърнат в белези.

Какво да правите:

Измийте засегнатия участък с вода и сапун. Покрийте с превръзка и нанесете лед, за да намалите болката.

В повечето случаи ухапванията от огнени мравки не изискват специално лечение - те могат да причинят сърбеж няколко поредни дни, но трябва да изчезнат в рамките на седмица.

За да облекчите дискомфорта, може да използвате студени компреси, обезболяващи и антихистамини.

Внимание: Ако забележите, че засегнатия участък продължава да набъбва и нараства до ден-два след ухапване, това може да бъде признак на вторична инфекция. Затрудненото дишане, подутото гърло и световъртежът са категорични причини да се обадите на вашия лекар.

5. Бълха

Как изглежда: Ухапванията от бълхи обикновено се появяват на групи от 3 или 4 в долната част на краката около глезените, ходилата и прасците. Те са много малки и приличат на червени петна с ореол. По принцип са болезнени и сърбят изключително много.

Какво да правите:

Използвайте антисептик, за да предотвратите разпространяване на инфекция и избягвайте да чешете ухапванията.

Нанесете лед или студен компрес, за да предотвратите подуване и възпаление.

Спрете сърбежа с крем или лосион. Ако не действа, опитайте перорален антихистамин.

Внимание: Ако имате гадене, затруднено дишане, подуване на устните или лицето или болка в гърдите, незабавно се обадете на вашия лекар.

6. Дървеница

Как изглежда: Лесно може да разпознаете работата на дървениците, ако видите малки червени подутини, които са разположени една до друга и образуват права линия, струпване или странни шарки. Те се появяват върху откритата кожа от горната част на тялото като шията, ръцете и раменете. Всяка от тях има тъмно червено петно в средата.

Какво да правите:

За да намалите риска от инфекция, измийте засегнатия участък с вода и сапун и не го чешете.

Ако искате да облекчите сърбежа и да предотвратите подуването, поставете нещо хладно, като чиста влажна кърпа, върху ухапването от дървеница.

Също така може да използвате крем против сърбеж или каламинов лосион за локално приложение.

Баните с овесени ядки също са добър начин за успокояване на кожата.

7. Пчела

Как изглежда: При ужилване от пчела кожата се зачервява и набъбва, а жилото остава да стърчи в центъра. Малко по-късно може да изпитате чувство на парене, остра болка и силен сърбеж.

Какво да правите:

Премахнете жилото възможно най-бързо. За целта използвайте предмет с тъп ръб като нокти или кредитна карта. Избягвайте употребата на пинсети или нещо друго, което може да пробие кожата. Не забравяйте - колкото по-дълго стои жилото на пчелата, толкова повече отрова може да освободи и толкова по-болезнено ще бъде за вас.

Измийте засегнатия участък с вода и сапун, за да предотвратите инфекция.

Нанесете хладен компрес, за да намалите абсорбацията на отровата.

Повдигнете засегнатия участък, за да редуцирате подуването.

Внимание: Ако почувствате подуване на устните и езика, сърбеж на места, различни от тези на ужилването, задух, обрив по цялото тяло или световъртеж, веднага се обадете на бърза помощ.

8. Оса

Единственото спасение от бълхите е тази домашна смес

В топло и влажно време числеността на насекомите вредители се увеличава неимоверно много. Освен по домашните любимци, бълхите се разпро...

Как изглежда: Симптомите на ужилване от оса са като тези на ужилване от пчела - областта се зачервява и подува и се появява чувство на болка и парене. Има само една изключение - осата не оставя своето жило в кожата и може да жили многократно.

Какво да правите:

Първото нещо, което трябва да направите, когато се занимавате с оси, е да предотвратите други възможни ужилвания. Ето защо трябва да стоите далеч от тях и да използвате предварително репелент.

Ако са ви ужилили, измийте засегнатия участък с вода и сапун и използвайте студен компрес.

В случай на ужилване от оса, натуралният ябълков оцет действа най-добре, ако искате да намалите болката и подуването.

Внимание: Замаяността, затрудненото дишане, подуването на лицето или устата са признаци на сериозна алергична реакция. Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се обадете на бърза помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно