Ето какво да направите с нежеланите подаръци.

4358
Ето какво да направите с нежеланите подаръци.
Снимка: БГНЕС

Става модно еуфорията около коледното и новогодишното пазаруване да върви неизбежно с темата как да върнем даден подарък просто защото не го харесваме. Ето съветите на Европейския потребителски център в България. 

Ако подаръкът е купен на място от магазин, няма гаранции, че ще ви го приемат обратно, дори и да представите касовата бележка от закупуването му. Ако някъде все пак приемат обратно продукт само заради това, че е нежелан, то това е изцяло на добрата воля на търговския обект и желанието му да прави добро впечатление на клиентите. Така е не само в България, но и в останалите държави в ЕС. Единствено в Литва клиентите могат да върнат неизползваните продукти, купени от магазин, в рамките на 14 дни от покупката и да поискат да им се възстанови заплатената сума.

Добрата новина е, че много търговци, особено по-големите вериги магазини, са склонни да приемат нежеланите подаръци, като върнат парите или ги заменят с друга стока. В България това е възможно да се случи до месец след покупката. Има риск обаче подаръкът да е купен доста по-рано от Коледа и тогава няма шанс да го върнете.

Проверете, когато купувате подаръци, като питате търговеца в магазина дали е възможно и при какви условия стоката може да бъде върната, съветват от Европейския потребителски център.

Дишайте така, докато режете лук, за да не плачете

Полезните качества на кромидия лук са признати както в медицината и козметиката, така и в кулинарията. Но ароматният зеленчук е характе...

При подаръците, купени онлайн, ситуацията е различна. Тези стоки може да бъдат върнати във всички страни от ЕС в рамките на 14 дни, и то без да се посочва конкретна причина. Продуктите обаче не трябва да бъдат използвани! Често отстранената опаковка се приема именно като знак, че продуктът е използван. Има и други изключения за стоки, които не подлежат на връщане - например отворена козметика, храни и напитки, както и стоки, които по някакъв начин влизат в контакт с тялото - бельо, маша за коса, епилатор или самобръсначка.

Когато връщате стоката, уверете се, че опаковката е достатъчно стабилна и сигурна, за да не се повреди при транспорта, съветват от Европейския потребителски център. 

Ако продуктът се окаже дефектен, правото да го върнете е уредено със закон. В почти целия ЕС, включително и в България, законният гаранционен срок е цели 2 г. Продавачът обаче първо може да предложи безплатен ремонт или замяна на изделието. Връщането на пари е опция само когато продуктът не може да се поправи или складовите наличности са изчерпани.

Каквато и да е причината за връщането на подаръка, неудобството е, че трябва да помолите човека, който ви го е направил, да ви предостави касовата бележка или извлечението от банковата карта. А това е малко неловко, ако не ви е много близък. В крайна сметка, ако пуловерът е твърде малък и няма шанс да го върнете или замените, може да го дадете за благотворителност - има достатъчно благотворителни базари с подобна цел. Или да го продадете в интернет. Друга идея е сами да организирате парти за размяна на нежелани подаръци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно