Грешките, които допускаме при пране

10991
Грешките, които допускаме при пране
Снимка: iStock/Guliver

Всяка домакиня знае как да пуска пералня или поне така смята. Все пак какво сложно има в това да сложиш дрехите в пералнята, да добавиш препарат и да пуснеш съответната програма. Нещата обаче далеч не са толкова прости, колкото изглеждат. Истината е, че при пране могат да се допуснат доста грешки, които да ви донесат излишно напрежение. За да ги избегнете, прочетете следващите редове.

Не закопчавате дрехите с ципове - а трябва

Едва ли се замисляте за това, когато оставяте за пране поредния чифт дънки. Препоръчително е да вдигате ципа докрай, защото зъбците му могат да нанесат щети върху останалите дрехи при пране.

Губите чорапи 

Всеки е попадал в ситуация на изчезнали чорапи. Това се получава, защото перете твърде много чорапи безразборно в пералнята. Някои може да се заплетат в другите дрехи или пък в пералнята. Най-добре използвате специална торбичка за бельо, в която може да перете и другите по-дребни неща.

Твърде много перилен препарат 

И после се чудите защо по дрехите има пяна. На всяка опаковка прах има препоръчително количество за използвате при пране. Прочетете упътването следващия път. Така ще си спестите двойно изплакване.

Как да предпазим черните дрехи от избелване

Черният цвят придава елегантност и строгост на всеки тоалет. Малката черна рокля е универсално решение за всеки повод. Черните дрехи са...

Слагате белина в пералнята 

Може би се опитвате да изчистите упорито петно с белина. Направете го извън пералнята. Белината е агресивен препарат, който не трябва да попада в уреда, защото може да го повреди. Освен това, когато я сипете в пералнята, тя може да не бъде изплакната хубаво от дрехите и да причини кожни проблеми, щом ги облечете.

Копчета и ризи 

Противно на циповете, копчетата трябва да бъдат разкопчани. Каквито блузи или ризи да имате с копчета, уверете се, че сте ги разкопчали преди пране, защото иначе може да се разтегнат и да не ви стоят толкова добре, колкото преди прането.

Твърде много дрехи

Пералнята наистина може да краде чорапи. Къде да ги откриете

Пуснали сте поредната пералня, тя е изпрала дрехите ви, изваждате ги и отново откривате, че липсват няколко чифта чорапи. Звучи ли ви п...

Всяка пералня има обозначен капацитет дрехи, изразен в килограми. Проверете този на вашата и не я натоварвайте с повече. По-добре пуснете две перални, ако имате много дрехи, а не опитвайте да натъпчете всичко наведнъж. Така дрехите няма да се изперат хубаво, а вероятността да развалите пералнята никак не е малка. Правилното е, че между дрехите и горната част на барабана трябва да има 10 см разстояние.

Не четете етикетите на дрехите - а те са точно затова там

Етикетите ви дават ценна информация относно коя дреха може да се пере или коя не, на каква програма и при колко градуса. Това е важно, ако не искате да се сбогувате с новите си облекла още след първото пране.

Неправилно делене 

Знаем, че дрехите се делят на черно, бяло и цветно. Трябва обаче да ги делите и по материи, ако разполагате с най-различни. Това е важно, за да се предпазят тъканите от повреда, защото всяка материя изисква определена температура и програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно