Избелване на зъбите в домашни условия

4014
Избелване на зъбите в домашни условия
Снимка: iStock/Guliver

Оцветяването и потъмняването на зъбите е една неразделна част от процеса на стареене, но както и при борбата срещу бръчките по лицето, стремежът към здрави и бели зъби кара много хора да не пестят сили и средства за постигане на това. В действителност обаче, колкото и да е парадоксално, голяма част от предлаганите стоматологични интервенции и търговски продукти нарушават значително зъбния емайл и повишават чувствителността на зъбите. Съществуват и естествени начини за избелването на зъбите и за подобряване здравето като цяло на устната кухина.

Някои напитки и храни оцветяват директно емайла, но по-голяма част действат като го събарят постепенно и така се появява жълтеникавият дентин от долу под него. Сега ще разгледаме няколко домашни рецепти за избелване на зъбите, които са доказали във времето своята ефективност. 

Сода и лимонов сок

Содата (натриев бикарбонат) има абразивно действие и помага за отстраняването на наслояванията върху емайла. Нейният алкален характер е изключително важен за неутрализирането на завишената киселинност в устната кухина. Когато се комбинира с лимоновия сок, содата неутрализира неговата киселинност, която от своя страна действа на зъбите като естествена белина.

За да получите гъста паста, смесете няколко лъжици хлебна сода с достатъчно количество изцеден лимон. Подсушете добре зъбите и с помощта на четка ги изтрийте внимателно с получената смес, без голям натиск. След около минута изплакнете обилно с вода.

Кислородна вода и сода

Кислородната вода е химическо вещество с избелващо и антисептично действие. За да го ползвате успешно за избелване на зъби, смесете тези две съставки, докато получите пастообразна консистенция. Нанесете с четка върху зъбите, но внимавайте да не попада върху венците. Задръжте така сместа максимум 2 минути! Накрая изплакнете устата много добре с топла вода. Може да правите това до 3-4 пъти седмично.

Внимание! При работа с водороден пероксид бъдете особено внимателни, защото при неправилна употреба той може да предизвика неприятни последици върху лигавицата на устната кухина и гърлото! В никакъв случай не бива да поглъщате готовата смес или да правите с нея гаргара!

6 причини за пожълтяване на зъбите

Пожълтяването на зъбите е изключително неприятно. Понякога дори и да полагаме грижи, забелязваме, че усмивката ни започва да губи блясъ...

Ягоди, вода и сол

Тъй като ягодите са богати на витамин С, с тяхна помощ може да ги използвате за разрушаването на плаката, която е честа причина зъбите да имат жълтеникав оттенък. Солта има действие на абразив, а содата може да допълни избелващия ефект (при желание, може да не я ползвате).

Намачкайте няколко големи ягоди, добавете 1/2 ч.л. сода за хляб (тя е по желание) и щипка морска сол. Нанасяйте сместа, като търкате енергично. След 5 минути може да изплакнете. Тази рецепта може да я употребявате всяка вечер.

Обелка от банан

Използвайте обелката от банан от вътрешната ѝ страна. Понеже той е много богат на магнезий, калий, манган, както и на други минерали, може да ви послужи чудесно както за избелване на зъбите, така и за съхраняване на емайла.

5 домашни средства за премахване на зъбоболa

Зъбоболът е болка, с която някои от нас не могат да се справят търпеливо. Знаете, че боли много, особено през нощта, когато болката про...

След като си измиете зъбите, вземете една обелка от узрял банан и с вътрешната ѝ страна разтрийте зъбите отвсякъде, в продължение на 2-3 минути. Изплакнете устната кухина само с вода. Може да правите тази процедура два пъти дневно.

Куркума

Това е билка, която има силни имунни свойства и антиоксиданти. Въпреки че е известна със своята способност да оцветява всичко в жълто (плат, кожа и други повърхности), малко са хората, които знаят за способността на билката да избелва зъбите. За тази цел:

Смесете малко количество куркума с няколко капки сок от лимон и щипка сол. С получената смес натрийте добре зъбите, след което изплакнете с вода. Ще се учудите колко добре работи тази комбинация.

Въпреки че предложените продукти имат относителна безопасност, преди да прибегнете до който и да е от тях, ви съветваме все пак да се консултирате със стоматолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Тези коварни петна: Кой е най-добрият начин да избършете екрана на LCD телевизор?

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Експерти: Така влияе позата за сън върху кожата на лицето

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com