Избягвайте тези храни и напитки - те са канцерогенни

11106
Избягвайте тези храни и напитки - те са канцерогенни
Снимка: iStock

Учени и диетолози отдавна са доказали, че диетата е от решаващо значение за нашето здраве и може да бъде част от превенцията на рака. Яденето на много зеленчуци и плодове и избягването на алкохол и стимуланти може да ни помогне да поддържаме добра форма. Има и храни, чиято консумация насърчава рака и може да съсипе здравето ви. Избрахме за вас пет, които наистина си струва да избягвате!

Бяла захар

Прекомерната консумация на бяла захар, която често се нарича "тих убиец" или просто "бяла смърт", не само води до наднормено тегло или затлъстяване, но е фатална за здравето и води до хронични заболявания и рак. Нещо, което малко хора знаят - огромни количества захар се съдържат в готови и преработени продукти, плодови консерви, кетчуп, плодови кисели млека и дори хляб и колбаси. В резултат на това консумираме много повече захар, отколкото си мислим.

Проучванията показват, че консумацията на бяла захар не само увеличава риска от диабет, но също така събужда и стимулира развитието на ракови клетки. Учените също така са доказали, че жените с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни да развият рак на гърдата.

Изследванията показват, че ракът се благоприятства и от консумацията на преработено месо като бекон, колбаси, колбаси и шунки. Тези продукти са модифицирани, за да подобрят вкуса си и да удължат срока им на годност. Така те се опушват, изсушават и се обработват силно чрез добавяне на сол и консерванти към тях.
Именно огромното количество консерванти, добавени към сушените меса, увеличава риска от развитие на рак, така че си струва да се ограничи консумацията им.

Обработено бяло брашно

Диетолозите отдавна твърдят, че прекомерната консумация на бяло брашно води до по-бързо наддаване на тегло. Бял хляб, кифлички, бисквити и тестени изделия трябва да се консумират умерено, защото глутенът не само вреди на фигурата, но и бавно може да развали здравето ни!

Обработката на зърната причинява загуба на ценни хранителни вещества и намалява съдържанието на фибри, което води до храносмилателни проблеми като запек и газове. От друга страна, химически обработеният алоксан може да причини диабет.

Проучванията показват също, че рафинираните въглехидрати от бяло брашно могат да допринесат за образуването на рак. Затова си струва да ограничите консумацията му и да изберете пълнозърнести храни.

Каква е разликата между бяла и кафява захар и коя е по-здравословна?

Картофен чипс

Списъкът с продукти, които повишават риска от рак, включва и картофен чипс, така харесван от мнозина. Чипсът съдържа огромно количество сол, добавки и множество консерванти, които са отговорни за вкуса и миризмата на тази популярна закуска. Прекомерната консумация на чипс може не само да повиши кръвното налягане, но и да вдигне нивата на холестерола. Освен това той съдържат много калории, което насърчава наднорменото тегло или затлъстяването.

Картофите, използвани в чипсовете, са с високо съдържание на нишесте и аспарагин. Под въздействието на висока температура между него и въглехидратите възниква реакция и полученото вещество намалява нивото на естествените антиоксиданти в организма. Международната агенция за изследване на рака още през 90-те години го класифицира като потенциално канцерогенен.

Газирани напитки

Газираните напитки също са в списъка на канцерогенните продукти. Освен факта, че съдържат огромни количества фосфат, бяла захар и химикали, те съдържат и оцветители, подсладители и изкуствени аромати. Всички те са канцерогени.

Такива напитки също често съдържат захарин или аспартам, които не са много известни, а проучванията показват, че могат да доведат до гадене, мигрена, загуба на памет и вкус и дори сърдечна тахикардия. Аспартамът също се счита за канцероген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com