Яде ви се солено? Има 5 причини за това

11387
Яде ви се солено? Има 5 причини за това
Снимка: iStock/Guliver

Солта в здравословни количества е нужна на организма ни, но има много хора, които изпитват нуждата да добавят допълнително сол към всяко ястие. По този начин обаче малко по малко и неусетно вредим на здравето си. И докато за захарта знаем например, че тя определено не е особено полезна за нас, то при солта е по-различно и затова не си даваме сметка какви могат да бъдат последиците.

Всяко ястие съдържа малко или много количество сол за подобряване на вкуса, консервиране или стабилизиране. Сол откриваме и в състава на много сладки продукти, които не сме предполагали, че може да я съдържат. Например в една лъжичка фъстъчено масло има 70 мг натриева сол, което не е много малко количество за такъв тип продукт.

Специалистите споделят мнение, че на ден възрастен не бива да консумира повече от 2 грама натриева сол, а резултатите от проведените проучвания в Америка сочат, че голяма част от хората превишават тази препоръчителна доза с около 1000 мг. 

Коя сол е най-полезна?

Понякога изпитваме нуждата веднага да хапнем нещо солено, а наред с всичко друго, което ще хапваме през деня, можем значително да увеличим количеството на приетата сол. 

Причини за желанието за консумиране на солени храни

Нека в следващите редове видим какво може да причини желанието за консумиране на солени храни:

Подложени сте на стрес

Стресовите ситуации могат да имат влияние върху чувството ни на глад и да обострят апетита ни. При всеки човек стресът се отразява по различен начин - понякога започвате да ядете много повече, а в други случаи не ви се яде нищо. Поради високите нива на стрес в ежедневието можем да изпитаме нужда от нещо сладко, солено или тестено.

Натрупаният стрес може да повлияе и върху функцията на надбъбречните жлези, като понижава способността им да регулират натрия. А това ни кара да изпитваме нужда от консумацията на солени храни.

Вредна ли е солта?

Физическо натоварване

Ако се изпотявате твърде много по време на по-дълги и интензивни тренировки или по друга причина, солите в тялото понижават количеството си, а те трябва да бъдат възобновени, което отново може да доведе до апетит за солено. Дефицитът на важни соли, имащи ролята на електролити, сред които натрий, магнезий, калий и др. може да доведе до сериозни рискове за здравословното ни състояние.

Умора

Ако не си набавяте качествен сън и имате твърде натоварено ежедневие, може да се появят някои проблеми със ситостта и огладняването. Преумората не е изключено да създаде чувството на глад без реално да сте гладни.

Колко сол на ден е полезно и как да не прекаляваме

Дехидратация

Много често жаждата се бърка с чувство за глад и по този начин хората ядат повече и по-често, отколкото им е необходимо. Пробвайте да изпиете една чаша вода и ако 20 мин след това още изпитвате такова чувство, хапнете нещо леко.

Хормонални проблеми

Гладът и апетитът за солени храни може да се корени и в наличието на някои хормонални или други здравословни проблеми, които касаят задължителна консултация с лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com