Яжте на воля - това са храните, от които не се дебелее

5924
Яжте на воля - това са храните, от които не се дебелее
Снимка: pexels.com

Докато много хора търсят магически начини да поддържат формата си и да контролират теглото си, научаваме, че има храни, които можем да консумираме без ограничения. Плодовете и зеленчуците, които не съдържат скорбяла, са идеални за тези, които искат да се насладят на вкусни и хранителни предимства без да се тревожат за добавяне на килограми.

Диетологът д-р Лиза Йънг обяснява, че тези храни обикновено се класифицират в една от две категории: не-нишестени плодове или зеленчуци. Причините, поради които не трябва да се притесняваме за теглото си при консумацията на тези храни, са няколко.

Ето ги най-полезните въглехидрати, от които не се дебелее и сме здрави!

Първо, те са предимно съставени от вода. Второ, тези храни са с ниско съдържание на калории, което ги прави идеални за тези, които следят теглото си. И накрая, те съдържат фибри, които не само помагат за поддържане на чувството за ситост, но и подпомагат храносмилането.

Плодовете и зеленчуците, които можете да консумирате без притеснение за талията си:

1. Целина

Почти 95% от целината е вода, но този зеленчук съдържа и калий, фолиева киселина и 30% от дневните нужди от витамин К. Само шест калории в една порция правят целината отличен избор за тези, които искат да се насладят на лека и хранителна закуска.

4 храни, с които ще отслабнете без диета

2. Къдраво зеле

Бедно на калории, съдържащо само 33 калории в една чаша, къдравото зеле е богато на протеин и фибри. То е източник на омега-3 мастни киселини, рядкост в растителния свят, и съдържа витамини и фолиева киселина.

3. Боровинки

С най-високо антиоксидантно съдържание, боровинките предлагат 14% от препоръчителната дневна стойност на фибри в една чаша, при само около 85 калории.

4. Краставици

Съдържащи само 16 калории на порция, краставиците са богати на фибри и витамин А. Освен това, те помагат за намаляване на холестерола и поддържане на кръвната захар под контрол.

краставица

5. Домати

С известното си ликопен съдържание, доматите са богати на витамини A, C, B2, фолат, калий и фибри. Един средно голям домат има само около 25 калории.

6. Грейпфрут

Със своето високо съдържание на фибри и витамин C, грейпфрутът е известен със способността си да ускорява загубата на тегло и да подобрява храносмилането. Само 50 калории в половин грейпфрут го правят отличен избор за закуска или закуска.

7. Броколи

Броколите са изпълнени с витамини A, C, E, K и фибри. Съдържат също сулфорафан, който има антикарциногенни свойства. Само 31 калории в една порция ги правят предпочитан избор за здравословна закуска или странично ястие.

8. Пъпеш

С повече бета-каротин от повечето плодове, пъпешът е богат на калий и предлага повече от 100% от дневната стойност на витамини A и C. Само 55 калории в една порция правят този сочен плод идеален за тези, които следят калориите си.

Дебелее ли се от ядките?

9. Карфиол

Универсален и хранителен зеленчук, карфиолът съдържа антиоксиданти и фитохимикали. Само 25 калории в една порция го правят отличен избор за приготвяне на разнообразни и нискокалорични ястия.

10. Къпини

Богати на витамин C, антиоксиданти и биофлавоноиди, къпините са полезни за храносмилането и еластичността на тъканите. Само 62 калории в една порция ги правят прекрасна опция за десерт.

11. Маруля

Съдържайки около 10 до 20 калории на порция, марулята предоставя витамини и хранителни вещества като фолиева киселина, желязо и витамини A и C.

От кои храни се дебелее - няма да повярвате за някои от тях

12. Портокали

Богати на витамин C, портокалите подпомагат производството на колаген и предпазват кожата от увреждане. С около 80 калории на портокал, те са идеален избор за закуска.

13. Ягоди

С повече витамин C  дори от портокалите и богати на полифеноли, ягодите са отличен избор за поддържане на здравословна кожа. Само 50 калории в една чаша ги правят идеални за добавяне в закуска или сладолед.

Тези храни не само че не съдържат много калории, но и са пълни с витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Така че, ако искате да се насладите на храната на воля, тези плодове и зеленчуци са отличен избор за вас. Не само ще задоволят вашия вкус, но и ще поддържат тялото ви здравословно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com