Как да изберем боксови ръкавици?

2776
Как да изберем боксови ръкавици?
Снимка: Getty Images/Guliver

Боксовите ръкавици са един от най-важните аксесоари в бокса, предназначени да защитават както самия боец, така и противника му. Те са еднакво търсени както за тренировки, така и за официалните битки. Всъщност не е толкова трудно да изберете вашите боксови ръкавици. Можете да направите това сами или да поискате съвет от вашия треньор. Основното нещо е да не бързате. Има достатъчно време. На първите тренировки по бокс не е необходимо оборудване. В добрите училища, в началния етап, на начинаещите не е позволено да се доближават до чувала или да правят спаринг. Обучението по бокс започва с изучаване на стойката, основните движения и т.н.

 

Историята на появата на боксовите ръкавици датира от времето на древна Гърция. Съвременният вид на ръкавиците се оформя в средата на 19 век, когато използването им в бокса става задължително, за да се намали рискът от нараняване. Преди да изберете правилните ръкавици за бокс, трябва да се запознаете с техните специфични характеристики.

Характеристики на боксовите ръкавици

Материал

Използваните материали в изработката на боксовите ръкавици играят важна роля. Материалът ще ви подскаже колко безопасни са и каква е тяхната дълготрайност. Често се използват материали като:

 

  • Естествена кожа
  • Еко кожа
  • PVC
  • Естествената кожа е най-добрият вариант за боксови ръкавици по отношение на надеждността и издръжливостта, но цената е доста висока. Еко кожата може да се счита за достойна алтернатива. Това е многослоен материал. В основата му е памучна тъкан, която е покрита със слой от полиуретан. Изкуствената кожа на основата на поливинилхлорид (PVC) има едно единствено предимство - ниска цена. 

    Тип на закопчване

    След поставяне върху ръцете те трябва да бъдат здраво фиксирани. Най-удобният начин за закрепване е с велкро, този метод се използва по-често от любители. Основното предимство на този тип закопчаване, е че ръкавиците могат да се закрепят сами, за разлика от тези с връзки, за които се изисква помощ. Тези с връзки се използват по-често от професионалистите.

    Запълващ материал

    Предназначен да смекчи силата на удара и да предпази ръката на боксьора от повреда.

    Защита на палеца

    Специална тъканна подложка между палеца и самата ръкавица помага да се предпази пръста по време на удари от възможни фрактури.

    Избор на ръкавици за бокс спрямо възрастта

    Боксът е много популярно бойно изкуство и с него се занимават хора от всички възрасти. За всяка възрастова група размерът на ръкавиците ще бъде различен, поради което, за да изберете най-добрия вариант, трябва да се ръководите от следните показатели:

     

    Тегло на потребителя

    Тегло на ръкавиците

    над 79 кг

    0,45 кг

    67 - 79 кг

    0,40 кг

    60 - 67 кг

    0,34 кг

    48 - 60 кг

    0,28 кг

    под 67 кг

    0,22 кг

    Като цяло, колкото по-тежка е една ръкавица, толкова повече място има вътре, за да побере юмрук. Но теглото и размерът на ръката не винаги са свързани. Има големи хора с относително малки юмруци и обратно. В такива случаи плътността на ръката в ръкавицата може да се регулира чрез увиване на ръката в боксов бинт. Боксовите бинтове  се предлагат с дължини от 2,5 до 6 метра и са подходящи в случаи когато се налага регулиране.

    Какви ръкавици са необходими при спаринг

    Боксовите ръкавици за тренировка са от съществено значение при спаринга, за да подобрите техниката си на удари. За спаринг се използват тренировъчни модели боксови ръкавици, които имат допълнителна мека подложка. Те успяват да предпазят спаринг партньора от нараняване. За да изберете правилния вариант, трябва да се ръководите от собственото си тегло и големина на ръката.

    Съвети за грижи

    Всеки елемент от спортната екипировка на боксьора, ако не му обърнете достатъчно внимание, рано или късно ще напомни за себе си. Така че, по-специално, ръкавиците с течение на времето могат да се превърнат в източник на неприятна миризма и в тях ще се появят бактерии. Ето защо всеки начинаещ трябва да знае основните правила за грижа за спортното си оборудване.

     

    В чанта, където няма достатъчно въздух, ръкавиците трябва да се държат възможно най-малко. Те трябва редовно да се избърсват отвътре, като се старайте да се отървете от излишната влага. Не се препоръчва пране на ръкавиците за бокс. Ако искате да се отървете от неприятните миризми лесно се елиминират със сода или етерични масла. Водата само може да увреди боксовите ръкавици, така че когато ги почиствате, гледайте да не използвате почти никога вода.

     

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ПОЛЕЗНО:

    Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

    Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

    Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

    Защо повечето хора нямат първа любов?

    Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

    Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

    Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

    Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

    Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

    Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com