Как да разберем, че прекаляваме със солта?

2582
Как да разберем, че прекаляваме със солта?
Снимка: iStock

Да знаем кога прекаляваме със солта в храната си е от решаващо значение за поддържане на добро здраве. Макар че солта е основен минерал, от който тялото ни се нуждае в умерени количества, прекомерният ѝ прием може да доведе до различни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и проблеми с бъбреците. За да сме сигурни, че не консумираме прекалено много сол, е важно да сме наясно с някои признаци и да възприемем здравословни навици. Ето някои показатели, които ще ви помогнат да разпознаете дали прекалявате със солта:

Честа жажда

Консумацията на излишна сол може да доведе до дехидратация. Ако се чувствате постоянно жадни, въпреки че пиете достатъчно количество вода, това може да е знак, че прекалявате със солта. Прекомерният прием на сол нарушава баланса на течностите в организма, което води до повишена жажда.

Често ходене до тоалетната

Високата консумация на сол може да доведе до повишено производство на урина. Ако забележите, че посещавате тоалетната по-често от обикновено, това може да е признак, че приемът на сол е прекомерен.

Подуване и подуване на корема

Натрият има свойството да задържа вода в организма, което може да доведе до подуване и подуване на корема, особено в областта на ръцете, краката и глезените. Ако често изпитвате тези симптоми, това може да се дължи на прекомерен прием на сол.

Високо кръвно налягане

Един от основните проблеми, свързани с прекомерната консумация на сол, е развитието на високо кръвно налягане. Редовното проследяване на кръвното налягане може да ви помогне да установите дали приемът на сол оказва негативно влияние върху сърдечносъдовото ви здраве.

Яде ви се солено? Има 5 причини за това

Жажда за солени храни

Ако изпитвате постоянно желание за солени храни, това може да е признак, че вкусовите ви рецептори са свикнали с високо съдържание на сол. Това може да е знак, че прекалявате със солта в диетата си и трябва да помислите за намаляване на приема ѝ.

За да избегнете прекаляването със солта, е важно да възприемете здравословни навици:

Четете етикетите на храните

Обърнете внимание на съдържанието на натрий върху етикетите на храните и избирайте продукти с по-ниско съдържание на натрий, когато това е възможно. Избирайте пресни, цели храни, които са с естествено ниско съдържание на натрий.

Гответе вкъщи

Приготвянето на храната от нулата ви позволява да контролирате по-добре количеството сол, което добавяте в ястията си. Експериментирайте с билки, подправки и други подобрители на вкуса, за да намалите нуждата от прекомерно количество сол.

Ограничете преработените храни

Преработените и пакетираните храни обикновено са с високо съдържание на натрий. Намалете до минимум консумацията на преработени закуски, консервирани супи, сосове и подправки.

Увеличете приема на калий

Калият противодейства на действието на натрия в организма. Включете в диетата си храни, богати на калий, като банани, спанак, авокадо и сладки картофи.

Пийте много вода

Хидратацията помага за извеждането на излишния натрий от организма. Стремете се да пиете достатъчно количество вода през деня.

Като обръщате внимание на признаците за прекомерен прием на сол и възприемате здравословни навици, можете да сте сигурни, че не прекалявате със солта и поддържате балансирана и питателна диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com